Dressing balsamiczny z bazylią

Dressing balsamiczny z bazylią to wyrafinowany dodatek do wielu dań, który cieszy się popularnością na całym świecie. Pochodzi z Włoch, gdzie od wieków ceni się go za jego głęboki, złożony smak oraz zdolność do podkreślenia smaku najprostszych potraw. Bazujący na octu balsamicznym i świeżej bazylii, ten dressing jest bogaty w antyoksydanty oraz posiada liczne witaminy, takie jak witamina K i witamina C. Idealnie komponuje się z sałatkami, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy to składniki są najświeższe. Dressing balsamiczny z bazylią to świetny wybór na różnorodne okazje, od codziennych posiłków po eleganckie przyjęcia.

Składniki:

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce połącz ocet balsamiczny z musztardą Dijon i miodem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Dodaj drobno posiekane ząbki czosnku oraz bazylię. Wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Powoli dolej oliwę z oliwek, cały czas energicznie mieszając składniki rózgą kuchenną lub w mikserze, aby dressing się zemulgował.
  4. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw dressing na co najmniej 30 minut, aby smaki się połączyły. Przed podaniem jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Wartości odżywcze na porcję:

  • Kalorie: 120 kcal
  • Węglowodany: 3 g
  • Białko: 0,3 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Witamina K: 8% RWS
  • Witamina C: 1% RWS

Dressing balsamiczny z bazylią doskonale pasuje do świeżych sałatek, zarówno tych opartych na liściach zielonych, jak i bardziej kolorowych, z dodatkiem pomidorów czy ogórków. Znakomicie komponuje się również z grillowanymi warzywami oraz stanowi świetny dodatek do mięs, w szczególności pieczonego kurczaka czy steków. Możesz również użyć go jako marynaty do mięs przed grillowaniem. Aby wersja 'fit' była jeszcze lżejsza, możesz zmniejszyć ilość oliwy i zastąpić część octu balsamicznego sokiem z cytryny. Pamiętaj, że najlepsze efekty osiągniesz, używając składników najwyższej jakości – szczególnie warto zwrócić uwagę na dobry ocet balsamiczny i świeżą bazylię. Ważne jest, aby przed użyciem wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, co pozwoli lepiej wydobyć ich smaki.