Jak zrobić bezę z kremem czekoladowym - prosty i szybki przepisBeza z kremem czekoladowym to przysmak, którym możemy zachwycić naszych gości, a przy tym jest stosunkowo łatwy i szybki w przygotowaniu. W tym artykule przedstawiamy prosty przepis na bezę z kremem czekoladowym, który z powodzeniem może wykonać każdy miłośnik słodkości. Dowiesz się, jakie składniki są potrzebne do wykonania deseru, jakie są etapy jego przygotowania oraz jakie triki kulinarne mogą pomóc uzyskać idealną bezę. Przeczytasz także o sposobie przygotowania kremu czekoladowego oraz wskazówki dotyczące podawania bezowego deseru.

Składniki

Aby przygotować bezę z kremem czekoladowym będziesz potrzebować:

  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki gorzkiej czekolady

Przygotowanie bezy

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C. Ułóż papier do pieczenia na blasze i wyłóż go masłem. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodawaj po jednym żółtku, po czym dodaj skrobię i mąkę. Masę wylej na blaszkę i wstaw do piekarnika na 30-35 minut. Wyciągnij bezę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Przygotowanie kremu czekoladowego

Aby przygotować krem czekoladowy, umieść masło w garnku i podgrzej do stopienia, po czym zestaw z ognia. Dodaj do masła połamaną czekoladę i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj do czekolady cukier puder i ekstrakt z wanilii, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Krem przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia w lodówce na min. 2 godziny.

Po wystudzeniu bezy i kremu czekoladowego, możesz przystąpić do składania deseru. Ułóż bezę na talerzu i posmaruj ją kremem czekoladowym. Przyozdób bezę posiekanymi orzechami lub bakaliami według uznania. Podawaj deser schłodzony. Smacznego!