Proste i smaczne jajka faszerowane warzywami i kiełbasą na WielkanocJajka faszerowane to popularne danie podczas świąt wielkanocnych. Są smaczne i łatwe do przygotowania, a w połączeniu z warzywami i kiełbasą stanowią doskonały dodatek do świątecznego stołu. W tym artykule przedstawimy przepis na proste i smaczne jajka faszerowane warzywami i kiełbasą, które z pewnością zrobią wrażenie na gościach podczas świątecznego posiłku.

Składniki:

  • 8 jajek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 1 marchewka

  • 1 kiełbasa wiejska

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, studzimy je pod zimną wodą i obieramy ze skorupek.

  2. Papryki oraz marchewkę kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, a kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na złoty kolor.

  4. Dodajemy pokrojoną paprykę i marchewkę. Smażymy przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.

  5. Dodajemy kiełbasę i smażymy razem przez około 3 minuty.

  6. Do miski przekładamy jajka, które kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka dodajemy do warzyw i kiełbasy, a białka kładziemy na półmisek.

  7. Żółtka, warzywa i kiełbasę miksujemy z majonezem, solą i pieprzem, a następnie łączymy z masyą do gładkości.

  8. Farszem wypełniamy połówki białek, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Jajka faszerowane to doskonałe danie na Wielkanoc, które z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Przepis na jajka faszerowane z warzywami i kiełbasą jest prosty i szybki do przygotowania. Warto pamiętać, aby warzywa i kiełbasę drobno pokroić, aby łatwo wypełnić nimi połówki jajek. Gotowe jajka faszerowane możemy podać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do świątecznego stołu. To doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.