Kawa i beza to klasyczne połączenie, z którego można stworzyć idealny deser dla kawoszy. Łącząc słodycz bezy z kremowym kremem do kawy, możesz przygotować pyszną i pobłażliwą ucztę, która z pewnością zaspokoi każdego łasucha. Mimo, że z reguły z kawą kojarzymy słodkie ciastka, a nie desery, to jednak beza z kremem kawowym może być doskonałą alternatywą. Przedstawimy wam kilka przepisów, dzięki którym wasz deser będzie idealny.
Beza z kremem z kawy mrożonej
Beza z kremem z kawy mrożonej to prawdziwy deser dla miłośników kawy. Przepis jest dosyć prosty, ale jego przygotowanie zajmie trochę czasu. Do przygotowania bezy z kremem z kawy mrożonej będziecie potrzebować:
- 3 białka jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mielonej kawy
- 3/4 szklanki mleka
- 3 żółtka jaj
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie bezy zaczynamy od ubicia białek na sztywno w misce. Dodajemy cukier stopniowo i ubijamy dalej. Następnie do białek dodajemy skrobię ziemniaczaną i mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec do mieszanki dodajemy kawę. Powstałą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20 minut.
Kiedy beza jest gotowa, przygotowujemy krem. Do rondla wlewamy mleko i dodajemy cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Całość mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Kiedy to nastąpi, odstawiamy rondel z masą do przestudzenia. Następnie do masy dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i całość mieszamy.
Beza z kremem kawowym – jak podawać?
Bezę z kremem kawowym podajemy na zimno. Najpierw na talerz kładziemy kawałek bezy, na wierzch wykładamy krem i przykrywamy kolejnym kawałkiem bezy. Tak przygotowany deser możemy udekorować owocami lub bitą śmietaną.
Beza z kremem kawowym to idealny deser dla miłośników kawy. Zajmuje trochę czasu, ale jego przygotowanie jest proste, a efekt może być naprawdę smaczny.
- adrian