Beza z kremem kawowym – jak przygotować pyszny deser dla miłośników kawy?Kawa i beza to klasyczne połączenie, z którego można stworzyć idealny deser dla kawoszy. Łącząc słodycz bezy z kremowym kremem do kawy, możesz przygotować pyszną i pobłażliwą ucztę, która z pewnością zaspokoi każdego łasucha. Mimo, że z reguły z kawą kojarzymy słodkie ciastka, a nie desery, to jednak beza z kremem kawowym może być doskonałą alternatywą. Przedstawimy wam kilka przepisów, dzięki którym wasz deser będzie idealny.

Beza z kremem z kawy mrożonej

Beza z kremem z kawy mrożonej to prawdziwy deser dla miłośników kawy. Przepis jest dosyć prosty, ale jego przygotowanie zajmie trochę czasu. Do przygotowania bezy z kremem z kawy mrożonej będziecie potrzebować:

  • 3 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mielonej kawy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 żółtka jaj
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie bezy zaczynamy od ubicia białek na sztywno w misce. Dodajemy cukier stopniowo i ubijamy dalej. Następnie do białek dodajemy skrobię ziemniaczaną i mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec do mieszanki dodajemy kawę. Powstałą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20 minut.

Kiedy beza jest gotowa, przygotowujemy krem. Do rondla wlewamy mleko i dodajemy cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Całość mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Kiedy to nastąpi, odstawiamy rondel z masą do przestudzenia. Następnie do masy dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i całość mieszamy.

Beza z kremem kawowym – jak podawać?

Bezę z kremem kawowym podajemy na zimno. Najpierw na talerz kładziemy kawałek bezy, na wierzch wykładamy krem i przykrywamy kolejnym kawałkiem bezy. Tak przygotowany deser możemy udekorować owocami lub bitą śmietaną.

Beza z kremem kawowym to idealny deser dla miłośników kawy. Zajmuje trochę czasu, ale jego przygotowanie jest proste, a efekt może być naprawdę smaczny.