Żytni sezamowy i jajko na patencie

Po dość długim okresie fascynacji zakwasem białym, w końcu wstawiłam go do lodówki. Jesień sprzyja ciężkim i wilgotnym chlebom, więc z lodówkowych czeluści wyciągnęłam nieco zapomniany zakwas żytni. Przez pierwsze kilka dni miał mi ewidentnie za złe, że postawiłam go do kąta na długie tygodnie. Dokarmiany regularnie najlepszymi mąkami ani drgnął. Nie pomagało tulenie do kaloryfera, nowy słoik, ani zróżnicowana dieta białkowa. Foch był tak silny, że zaczęłam tracić nadzieję czy coś z nas jeszcze będzie. Obraza majestatu nie mogła jednak trwać w nieskończoność i moje umizgi zaczęły w końcu procentować bąbelkami na ściankach słoika. Po tygodniu znowu zostaliśmy najlepszymi przyjaciółmi i wspólnie upiekliśmy kilka fajnych chlebów. 

Chleby żytnie lubię za to, że tak naprawdę nie ma z nimi za wiele roboty. Jeżeli mamy choć szklankę aktywnego zaczynu całą naszą pracą będzie zmieszanie mąki, zakwasu i wody. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy dobrze przemieszać je łyżką, a potem przełożyć do blaszki i zostawić w spokoju na kilka godzin i upiec. Ten chleb powstał z lekkiej mąki żytniej. Kwaśność zakwasu załagodził miód, a ekstra smaku nadała sezamowa pasta i ziarna. 

3 szklanki mąki żytniej typu 750

1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego

1 szklanka wody

1 łyżka miodu

3 łyżki pasty sezamowej

100 g sezamu

W misce zmieszaj wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą, ale powinno bez problemu dać się mieszać łyżką. Jeżeli tak nie jest, dodaj troszkę wody. Miskę z ciastem owiń szczelnie folią i postaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie przełóż do lekko naoliwionej formy (20 cm keksówki lub dwóch małych tortownic o średnicy 15 cm), wygładź łyżką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W zależności od aktywności zakwasu i temperatury może to zająć 3 – 6 godzin. Cisto w tym czasie powinno wyrosnąć o 1/3.

Wyrośnięte ciasto posmaruj wodą i obsyp ziarnami sezamu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piecz przez 40 minut. Wyciągnij z pieca, lekko przestudź i wyjmij z formy. Wystudź kompletnie na kratce do wypieków.

Chleb doskonale smakuje z sadzonym jajkiem. Tym razem proponuję jednak zrobić je nieco inaczej.

Ukrój kromkę chleba i za pomocą kieliszka lub małej szklanki wytnij ze środka kółko miąższu. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Podsmaż chleb z jednej strony i przewróć na drugą. Rozbij jajko i umieść je na chlebie w ten sposób, aby żółtko znalazło się w wyciętym otworze. Zmniejsz gaz i przykryj patelnie pokrywką. Smaż kilka minut do momentu aż żółtko i białko się zetną. Posyp solą, pieprzem. Podawaj natychmiast. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>