Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Wydawało mi się, że nie ma lepszej zupy niż krem z pieczonych pomidorów (przepis), ale jednak muszę zmienić zdanie. Od kilku dni nie ma lepszej zupy niż krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki.

Papryka to takie warzywo, które w zasadzie mogłoby dla mnie nie istnieć. Lubię ją, ale nie mam w zwyczaju chrupania jej z własnej woli, a jem ją tylko wtedy, kiedy przez przypadek znajdę jakąś w lodówce. Ale bez nadmiernej ekscytacji. Inaczej sprawy mają się z papryką pieczoną, która totalnie zmienia smak i którą wprost uwielbiam. Zawsze piekę jej całą blachę, a potem rozdzielam – dwie na pesto z czerwonej papryki (przepis), trochę na sałatkę (przepis), czasami na ajwar (przepis). Z jednej koniecznie muszę zrobić bruschettę ze słonym serem. Pieczoną paprykę lubię posiekać drobno z kolendrą i czosnkiem i łyżkę takiej salsy położyć na usmażonym serze halloumi. Ale dd teraz zawsze będę odkładać też dwie sztuki na zupę, o ile tylko będę miała w słoiczku pieczone pomidory. A nawet jak nie będę miała, to sobie zrobię nowe.

To połączenie – pieczonych pomidorów i papryki – to coś niesamowitego. Silnie skoncentrowana esencja, sama słodycz o wielorakich odcieniach smaku. Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Nawet nie musiałam jej specjalnie doprawiać – zeszkliłam tylko troszkę czosnku i cebulki, wszystkie inne nuty pochodziły z pieczonych pomidorów (przepis), które pięknie zdążyły przesiąknąć aromatem rozmarynu, tymianu i czosnku. Podałam ją samej sobie ze śmietankową ricottą oraz kruszonką z chleba, orzechów i czosnku. Strasznie żałowałam, że zrobiłam jej tak mało, tylko jedną małą porcyjkę. Z drugiej strony ta zupa to świetny pretekst, aby piec na przemian pomidory i paprykę po raz kolejny i kolejny. Póki jest sezon.

2 upieczone papryki pozbawione skórki

3 upieczone pomidory (przepis)

1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody

1 łyżka sera ricotta

1 ząbek czosnku

1/4 cebuli

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

W garnuszku rozgrzej oliwę, dodaj drobniutko posiekaną cebulę i czosnek. Smaż chwilę do momentu, aż cebulka się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dodaj paprykę i pomidory oraz bulion i łyżkę ricotty. Zmiksuj wszystko na krem, poczekaj aż zupa się zagotuje. Przetrzyj przez sitko, aby zupa zyskała jedwabistą konsystencję. Podawaj natychmiast, z łyżką ricotty lub gęstej śmietany, skropioną oliwą, w której leżały pieczone pomidory. Możesz podać ją z kromką chleba lub chlebową kruszonką:

1 solidna kromka chleba na zakwasie

1 ząbek czosnku

 1 łyżka orzechów włoskich

listki z dwóch łodyg natki pietruszki

2 łyżki oliwy

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do otrzymania okruszków. Przesyp je na zimną patelnię, postaw na gazie i raz na jakiś czas mieszając podgrzewaj do momentu, aż chleb się zarumieni i stanie chrupki. Posyp kruszonką zupę.

Smacznego!

One thought on “Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

  1. Z tego przepisu wychodzi ta jedna mała porcyjka? :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>