Zupa norweska

Moja szefowa zawsze zamawiała ją z Maraka, kiedy ktoś jechał do Centrum. W sumie nigdy jej nie próbowałam, wiedziałam, że pływa tam łosoś, są ziemniaczki i koperek. Jakiś czas temu pogoda kazała mi sobie przypomnieć o jej istnieniu. Zrobiłam ją w pracy, po swojemu. Część osób się bała. Bo jak to, łosoś w zupie? Ci którzy się zdecydowali, wrócili po więcej. A Ty? Odważysz się spróbować?

 

 

1 por

4 duże ziemniaki

1,5 litra bulionu warzywnego

200 g wędzonego łososia

sól, pieprz

100 ml śmietanki 36%

3 łyżki masła

świeży koperek

 

Masło topimy w garnku. Pora (część białą) kroimy w krążki, podsmażamy na maśle aż lekko zmięknie. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Smażymy chwilę z porem. Warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż kartofle zmiękną. Ok. 15 minut. Zupę miksujemy blenderem. Dodajemy śmietankę oraz rozdrobnionego łososia. Gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku.

Zupę obficie posypujemy koperkiem. Jemy w towarzystwie ciemnego chleba. Smacznego!

Ps. I jeszcze na koniec chciałam się pochwalić, że w najnowszym numerze magazynu In Style ukazały się pierniczki mojego wypieku sfotografowane przez Kubę Berezę w stylizacji Aśki Ciesielskiej! :)

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>