Zawijane drożdżówki dyniowo – jabłkowe

Odkrycie, że nasza kuchenka posiada piekarnik gazowy na początku mnie zasmuciło. Chleby, które w nim piekłam nijak miały się do tych, które opuszczały piekarnik elektryczny. Licha skórka, jasny kolor, czas pieczenia wydłużający się w nieskończoność. No zupełnie nie to. Postanowiłam jednak poznać swój piekarnik i teraz już wiem, że może i faktycznie chleby nie wychodzą z niego najlepsze, ale za to innym drożdżowym wypiekom bardzo służy. Bajgle mają dużo bardziej delikatną skórkę, a ciasto drożdżowe po upieczeniu jest idealnie wilgotne. Tak to już jest – wszystko w życiu ma swoje miejsce i czas. Może teraz będę piekła mniej chlebów, a więcej drożdżówek i bułek. Przynajmniej do momentu, w którym nie kupię sobie garnka żeliwnego, w którym chleb podobno piecze się idealnie, a jego skórka po upieczeniu, że zacytuję moją koleżankę Agatę, trzeszczy jak motherfu$#er ;) No więc piekę te bułeczki, brioszki i drożdżowki. Większość rozchodzi się na pniu. Trzy dla wyprowadzającej się sąsiadki, cztery dla kolegów na wycieczkę po mieście, dwie dla męża i można gnieść nowe.

bułeczki dyniowe z jabłkami

Te bułeczki to tak jakby mini strucle zrobione na drożdżowym cieście z dodatkiem puree dyniowego. Nadaje ono ciastu pięknego koloru i delikatnego, słodkawego smaku. W środku zamiast duszonych jabłek – masło jabłkowe, plasterki jabłek, cynamon i rodzynki. Rozkoszna kombinacja, której w sezonie będzie się chciało smakować nie raz i nie dwa.

_MG_9792

3 szklanki mąki

1 łyżeczka drożdży instant

3 łyżki cukru

1 szklanka mleka

4 łyżki pure dyniowego

80 g masła

1 jajko

1/2 szklanki masła jabłkowego (przepis)

1 jabłko

rodzynki, cynamon

Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier i drożdże i wszystko przemieszaj. W garnuszku rozpuść masło, wlej mleko i dodaj pure dyniowe. Zamieszaj dokładnie, aby pure połączyło się z mlekiem. Do mąki wlej zawartość garnuszka i wbij jedno jajko. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, a następnie wyrzuć na lekko umączony blat i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na delikatnie oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkuj do postaci prostokąta o grubości 0,7 cm. Na powierzchni ciasta rozsmaruj masło jabłkowe i gęsto ułóż cienkie plasterki jabłka (im cieńsze, tym lepiej zwinie się ciasto). Całość posyp rodzynkami i cynamonem. Delikatnie zwiń prostokąt w roladę, którą następnie pokrój na plastry. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 9 dość dużych drożdżówek.

Drożdżówki ułóż na blaszce w niedużych odstępach. Może to być forma do keksa, może  też być forma okrągła. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę. Możesz też blaszkę owinąć folią i wstawić do lodówki na całą noc, aby ciasto mogło wyrosnąć w chłodzie. Bułeczki powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Wierzch wyrośniętych bułeczek posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30 minut. Kiedy wystygną możesz skropić je lukrem i obsypać płatkami migdałowymi. Choć i bez nich smakują wyśmienicie.

Smacznego!

_MG_9776

_MG_9780

_MG_9787

10 thoughts on “Zawijane drożdżówki dyniowo – jabłkowe

  1. Wspaniale wyglądają Twoje drożdżówki :)

  2. No wiesz! Teraz to mi się zachciało piekarnika gazowego, którego unikam, nota bene, jak ognia ;D

  3. W dyniowych wypiekach zawsze zachwyca mnie ten słoneczny kolor. :) Bardzo apetyczne zawijaski. :)

  4. W sumie wcześniej miałam piekarnik gazowy i nie narzekałam na skórkę w chlebie:) Chciaż faktycznie w elektrycznym jest bardziej ciemna i chrupiąca.
    Drożdżowki bardzo apetycznie wyglądają :)

  5. A czy w tym przepisie drożdże instant można zastąpić świeżymi? (if yes, ile ich dać?:)
    będę wdzięczna za podpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>