Zapieksy

Prawdziwie polski fast food, nadwiślańska bruschetta. Najbardziej pożądane w piątkowe lub sobotnie noce, po spożyciu, kiedy dopada gastrofaza. Hasło „chodźmy na zapieksy” to wśród moich znajomych znak kapitulacji. Ich ulubione zapiekanki sprzedają w nocy przy Nowym Świecie, ale każde miasto ma swoje miejsce. Najczęściej gdzieś w pobliżu dworca, ale nigdy nie wiadomo…

Z dzieciństwa pamiętam budkę, która stała na końcu ulicy Długiej. Na samym środku ówczesnego parkingu, na rozstaju dróg między Nowym a Starym Miastem. Takich zapiekanek dzisiaj już nie ma, a w zasadzie są rzadkością. Odgrzewane w specjalnym piecyku, chrupiące, a nie z mikrofali. Przesycone jedynym i niepowtarzalnym zapaszkiem przypalonego sera z tysięcy innych zapiekanek odgrzewanych przed naszą, polane zygzakiem najtańszego keczupu.

To jedzenie ze wszech miar sentymentalne. I choć najlepiej smakuje w stanie wskazującym, domowe zapieksy też są niczego sobie. Moja koleżanka Boczek umie robić najlepsze zapieksy świata i ostatnio łaskawie podzieliła się ze mną swoim sekretem. Teraz ja dzielę się nim z Wami :)

 

1 bułka wrocławska lub bagietka

ok. 300 g pieczarek

1 średnia cebula

masło

ser gouda

keczup

Najważniejsza jest bułka – coś pomiędzy bagietką a zwykłą klasyczną bułką, najlepiej bułka paryska zwana wrocławską. Aby wyciągnąć z niej maksimum bułkę kroimy wzdłuż, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, opiekamy po kilka minut z każdej strony i wyciągamy z piekarnika.

Pieczarki i cebulkę siekamy dość drobno, smażymy chwilę na dwóch łyżkach masła do momentu, doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczoną bułkę smarujemy masłem, układamy na niej pieczarki, a następnie trzemy ser. Im tłustszy tym lepszy, gouda sprawdzi się idealnie. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na dosłownie 4 minuty – chodzi o to, aby ser się stopił ale nie wysechł. Zapiekankę jemy od razu, polaną szlaczkiem ulubionego keczupu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>