Zapiekanka z młodych ziemniaków i grzybów

Dzieje sie tyle, że nie wiem od czego zacząć. Najlepiej więc poczekam chwilę, aż odbiorę swój komputer z naprawy (teraz korzystam z komputera mojego męża, który cały system ma w języku japońskim, jak to dobrze, że istnieje coś takiego jak intuicyjnośc interface’u), usiądę wieczorem przy kubku z mrożoną domową herbatą i na spokojnie sobie wszystko usystematyzuję. Czeka na Was kolejka różnorodnych przepisów, które wiążą się z tym co działo się u mnie przez ostatnie trzy tygodnie, bo jak wiadomo, za każdym przepisem stoi jakaś historia ;)

A dzisiaj coś z ostatniej chwili – zapiekanka z młodych ziemniaków i grzybów. Robiłam ostatnio zdjęcia, po których zostało mi dużo boczniaków i pieczarek. W lodówce miałam akurat młode ziemniaki, więc połączyłam jedno z drugim otrzymując pyszny, lekki obiad, przy którym w dodatku nie trzeba się za dużo naprawcować. Czyż nie takie lubimy najbardziej?

 

6 dużych młodych ziemniaków

700 g mieszanych grzybów (boczniaki, pieczarki, podgrzybki, kurki)

1 cebula

2 ząbki czosnku

8 listków szałwii

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

parmezan

sól, pieprz

Grzyby oczyść i pokrój na paski. Na patelni podgrzej masło i oliwę. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosek, a kiedy się zeszklą dodaj grzyby. Smaż dłuższą chwilę, aż grzyby puszczą wodę i lekko się zarumienią. Dodaj wtedy szałwię, dobrze przemieszaj z grzybami. Zestaw patelnię z ognia.

Średniej wielkości naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ziemniaki obierz i pokrój w możliwie cienkie plastry. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę z dwóch pokrojonych ziemniaków. Na ziemniakach ułóż połowę usmażonych grzybów. Posyp wszystko parmezanem. Ułóż kolejną warstwę z dwóch pokrojonych na plastry ziemniaków, na nich rozłóż równomiernie pozostałe grzyby,przykryj je pozostałymi ziemniakami. Całość dobrze dociśnij ręką, a następnie posyp parmezanem.

Naczynie wsadź do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez ok 40 minut, do momentu aż zieminaki na górze ładnie się zezłocą. Podawaj natychmiast, z odrobiną kwaśnej śmietany i lekką sałatą.

Smacznego!





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>