Zapiekana z cukinii i pomidorów 2.

Wertując ostatnio archiwalne numery czasopisma Kuchnia natknęłam się na ten oto przepis. Miałam w lodówce trochę śmietanki, która została mi po kremie z porów,a na półce leżał ser halloumi. Szybka wizyta u pobliskiego handlarza po świeże warzywa i zapiekanka gotowa. Bardzo zdrowa i bardzo lekka. Idealna na upały i celebrację pełni warzywnego sezonu.

 

2 cukinie

2 pomidory

1/2 kostki sera halloumi*

150 ml śmietanki 30%

2 jajka

3 łyżki masła

4 łyżki pestek ze słonecznika

czubryca, sól, pieprz

 

Cukinie kroimy na podłużne plastry. 5 z jednego warzywa. Każdy z nich smarujemy masłem i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Władamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy przez 15 minut.

W czasie, kiedy zapieka się cukinia kroimy ser i pomidory w drobną kostkę. Jajka rozkłócamy i dodajemy do nich śmietankę. Ubijamy do uzyskania jednolitego, dość żadkiego płynu.

Na podpieczoną cukinię wykładamy pomidory i ser. Całość zalewamy masą śmietanowo jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Przepis mówi o doprawieniu zapiekanki solą i pieprzem, ja natomiast zastosowałam czubrycę, któa moim zdaniem jest idealna w połączeniu z pomidorami.

Całość pieczemy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

 

* ale może być każdy inny owczy, lub kozi ser

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>