Zakwasowiec z twarogiem i semoliną

Człowiek uczy się na swoich błędach, ale także i sukcesach. Dzisiaj przepisu nie będzie, bo chleb który za chwile na zdjęciach powstał dzięki znajomości kilku naczelnych zasad piekarza i szczypcie odwagi. Tak naprawdę głównie chodzi o to ostatnie. W opisach pod przepisami na chleby dość często pojawia się stwierdzenie: „boję się chleba na zakwasie”. Zaręczam – nie ma czego. Początki nie są łatwe, ale potem jak nabierze się wprawy można chleb robić z pamięci. Należy pamiętać, że warto na noc nastawić zaczyn , że fajnie odstawić ciasto mąkę z wodą na jakiś czas a dopiero potem dodać zaczyn (profesjonalnie nazywa się to hydroliza), robiąc pierwsze chleby z przepisów dobrze nauczyć się konsystencji ciasta, no i przede wszystkim się nie bać. A jak już opanujecie podstawy, możecie zacząć kombinować. Otworzyłąm lodówkę i zobaczyłam, że stoi w niej pół opakowania twarogu sernikowego pozostałego z pieczenia sernikobrownies. „Nie zmarnujesz się” – powiedziałam do niego i zuchwale wmieszałam go w ciasto, które właśnie się hydrolizowało. A że lepkie było, posypałam sowicie semolinę. Ugniotłam je potem zaciekle i pozostawiłam do wyrośnięcia. Rosło jak szalone – nie nadążałam z odgazowywaniem. Wyszło lekkie i dość luźne. Zamiast w foremce wylądowało w koszyczku. Niestety tym, który bez wzlędu na ilość mąki zawsze przykleja się do ciasta. Przy wyrzuceniu na blachę skórka została na koszyczku. Trudno, bywa. Ta skórka to jego jedyny mankament. Bo w smaku wyszedł wspaniały i niespotykany – wilgotny, z regularnymi dziurami, lekko kwaskowy ale ciągle łagodny. Teraz ostro kombinuje czego dodam do następnego. Mam w lodówce serek wiejski i nie zawaham się go użyć. Uzbroję się przy tym w wagę, kartkę i długopis, żeby Ci mniej odważni mogli spróbować tych brewerii :)))


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>