Zakwasowiec na włoskich mąkach.

Gdybyś przyjechał do mnie i mielibyśmy iść na spacer, poszlibyśmy w drugą stronę niż Starówka i Hradczany. Przez dziesięć minut wchodzilibyśmy pod górę, a osiągnąwszy szczyt usiedlibyśmy w małej kawiarni i napili lemoniady. Domowej. Z imbirem i miętą. Odnowiwszy siły skręcilibyśmy w którąś z uliczek. Upajając się zapachem kwitnącej lipy kluczylibyśmy w labiryncie praskich kamieniczek. Przystając co chwila przed witrynami i wydając okrzyki zachwytu. Zaprowadziłabym Cię do sklepiku, w którym sprzedają tylko sery. Na półkach leżą wielkie kobiałki z Francji, Holandii, Italii. Zaraz obok przepiękna kwiaciarnia z pękami lawendy, bukietami rozmarynu, mięty i róż.  Potem do Włocha, co sprzedaje trufle, albo Azjaty ze wszystkimi owocami świata. Jest też hiszpańsko, grecko, węgiersko. Cała Europa w  obrębie pięciu przecznic.

Uwielbiam te samotne spacery, podczas których poznaję swoją okolicę. Z każdej takiej wyprawy przynoszę jakieś skarby. A to gorzką czekoladę, a to dwie czarne trufle zalane marsalą, albo ogromny bukiet kolendry za mniej niż 4 złote. Ostatnio przyniosłam włoskie mąki: semolinę i „00″. Zrobiłam z nich chleb. Na samym zakwasie. O lekko słodkawym smaku i bardzo chrupiącej skórce. Przepyszny.

Na dzień przed pieczeniem chleba przygotuj zaczyn:

1 szklanka mąki chlebowej

1 szklanka mąki 00

2 łyżki zakwasu żytniego

1,25 szklanki wody

Wszystkie składniki zmieszaj razem. Naczynie owiń folią spożywczą i pozostaw do przefermentowania na 12 – 16 godzin. Następnego dnia dodaj do zaczynu:

1 szklankę semoliny

1 szklankę mąki chlebowej

1 szklanki mąki „OO”

1,5 szklanki wody

1 łyżkę oliwy

1 łyżkę soli

Mikserem z hakami przez 5 minut wyrabiaj ciasto. Następnie przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do fermentacji na 2 godziny. W tym czasie złóż ciasto trzykrotnie: 45 – 45 – 30 minut. Z ciasta uformuj jeden duży, lub dwa małe bochenki. Przełóż do koszyka wysypanego semoliną. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 3 -5 godzin. Piecz w naparowanym piekarniku, w 220 stopniach, przez 40 – 50 minut. Wystudź na kratce. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>