Żadne brownie. Murzynek.

_MG_0190

Mało kto robi dziś murzynka. Teraz w modzie jest pieczenie brownie i raczej nie jest to kwestia poprawności politycznej. A murzynka piekły nam nasze babcie na długo przed tym, zanim przyjechały do nas te wszystkie ciasta z ameryki. Przepis na niego to istny relikt przeszłości – margaryna albo olej, kakao zamiast czekolady. Zawsze wychodził jakby trochę przy suchy, ale od czego była masa czekoladopodobna rozsmarowana po wierzchu.

murzynek z nutellą

_MG_0199

Obydwoje uwielbiamy murzynka i każde z nas ma z nim przynajmniej tyle wspomnień ile kawałków ciasta w blaszce. Raz na jakiś czas przywołuję je piekąc małą keksówkę z połowy porcji. Murzynek najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy jest jeszcze ciepły. Drugiego dnia traci nieco na fasonie, choć ciągle świetnie zjada się z herbatą lub kawą. Margaryny od dawna nie wpuszczam do swojej kuchni, nie za bardzo lubię piec ciasta z dodatkiem oleju. Dla tego w garnuszku topię masło, co murzynkowi tylko wychodzi tylko na dobre. Polewę czekoladopodobną też odsyłam do lamusa, bo dziś obsmaruję go nutellą ze słoika. Ot, taki znak czasów. Z tradycją, w nowoczesność ;)

_MG_0235

Murzynek (1 keksówka)

125 g masła

1/4 szklanki mleka

2/3 szklanki cukru

2 łyżki kakao

2 jajka (żółtka + białka)

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

nutella

Masło rozpuść w garnuszku, dodaj cukier, mleko i 2 żółtka. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Proszek do pieczenia zmieszaj z mąką i przesiej prosto do masy maślano – jajecznej. Ponownie zmiksuj wszystko na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie z nim połącz. Zawartość miski przelej do keksówki, wyrównaj na wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut. Patyczek wbity w upieczone ciasto po wyjęciu powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudź, a następnie posmaruj grubą warstwą nutelli.

Smacznego!

_MG_0252

      _MG_0260

 

11 thoughts on “Żadne brownie. Murzynek.

  1. mmmm… wygląda bardzo apetycznie :)

  2. to jakie wymiary ma ta keksówka? :)

  3. Pięknie wygląda na dodatek ta nutella cudo w ustach.

  4. O nie, nie zgadzam się że Murzynek jest passe. U mnie w domu gości dosyć często w wersji z wiśniami (polecam, zwłaszcza jeśli ma się wiśnie z nalewki) :-) Za brownie nie przepadam bo zakalce jakoś mnie nie przekonują.

  5. Wlasnie sie piecze :)
    Aaa i wydaje mi sie, zapomnialas w przepisie dodac kakao :)
    Nie to zebym sie nie domyslila ;)

  6. Cudowny murzynek! :)
    My bardzo lubimy zarówno brownies jak i murzynka, a tego drugiego często piecze mój synek. Uwielbia go.:)
    Pozdrowienia

  7. i to jest TO!
    Murzynek Rządzi!

  8. Mój mąż uwielbia takie ekstremalnie czekoladowe połączenia typu ciasto czekoladowe plus wspomniana wyzej nutella.
    Świetne jest też z masłem orzechowym jak ktos lubi mniej słodkie.
    Można też ciasto zjeść z nutellą i masłem orzechowym!
    Podsumowując – po prostu bomba!

  9. Wygląda pysznie! No i murzynek to jest to ciasto, które nie może się nie udać! :)

  10. Hello!
    could you please share the english version of this recipe?
    I tried with the translator but it’s not working.

    Thank you!!!

    elisabetta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>