Wytrawny sernik z tuńczykiem i tapenadą

Tuńczyka z puszki po raz pierwszy spróbowałam około rok temu. Przez 29 lat widniał na liście moich prywatnych obrzydliwości zaraz obok ogórków z octu, śledzi i ćwikły. Kiedyś, w chwili chyba wielkiego głodu albo jeszcze większego lenistwa dałam się namówić mężowi na spróbowanie jednej z jego minimalistycznych specjalności – makaronu z tuńczykiem i parmezanem. No i przepadłam. Teraz, po pewnym czasie od swojej inicjacji czuję, czuję jakby mój organizm chciał nadrobić lata, kiedy obok tuńczyka przechodziłam nieobojętnie wręcz wrogo. Na wyjeździe w Londynie, kiedy narobiłam ciasta na pizzę i każdy robił sobie swoją ulubioną wersję zrobiłam sobie pizzę z tuńczykiem – sos pomidorowy wymieszałam z serkiem kremowym, na to mnóstwo tuńczyka, zero sera, jedynie świeża rukola i pesto na koniec. A kiedy wróciłam do domu, to po tych wszystkich londyńskich eskapadach, z których relację zdam Wam już wkrótce, zapragnęłam czegoś zupełnie niesłodkiego, lekkiego i można by rzec dietetycznego.

To nie jest mój pierwszy wytrawny sernik. Dawno temu zrobiłam małe serniczki z łososiem i koperkiem, a także sernik z avocado. Uważam, że jest to super patent na śniadania i lekkie kolacje. Jeżeli tylko wybierzemy ser twarogowy o niskiej zawartości tłuszczu (uwaga na wszelkie serki typu śmietankowe, potrafią go mieć nawet 30%) to naprawdę może stanowić fajne urozmaicenie diety. Bo smakuje naprawdę rewelacyjnie – tuńczyk w trakcie pieczenia nabiera fajnego smaku, a tapenada z oliwek i suszonych pomidorów fajnie go podkreśla i uzupełnia. Wczoraj jadłam go na śniadanie, obiad i kolację. Bez większych wyrzutów sumienia, W końcu to prawie samo białko ;)

1 szklanka płatków owsianych górskich

30 g masła

Płatki owsiane praż chwilę na rozgrzanej, suchej patelni. W garnuszku rozpuść masło. Uprażone płatki zmiksuj blenderem na dość drobne kawałki, ale nie pył. Zmieszaj z rozpuszczonym masłem, a następnie wyłóż nimi tortownicę (21 cm lub dwie po 15 cm). Odstaw na bok, przygotuj masę serową.

0,5 kg twarogu sernikowego

4 jajka

1/2 szklanki oliwek czarnych

1/2 szklanki oliwek zielonych

8 suszonych pomidorów z oliwy

1 ząbek czosnku

200 g tuńczyka z puszki

Twaróg sernikowy zmieszaj krótko z jajkami przy pomocy miksera. W blenderze umieść oliwki, suszone pomidory i czosnek. Zmiel je zaledwie trzema ruchami blendera – aby ich kawałki pozostały dość wyraźne. Tuńczyka odsącz z zalewy i lekko rozdrobnij. Dodaj te kawałki razem z oliwkową tapenadą do sera i zamieszaj łyżką. Masę przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez ok. 50 minut. Wystudź, wyjmij z formy, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Podawaj w temperaturze pokojowej, z rukolą i ewentualnie odrobiną pesto. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>