World Bread Day 2012: Cannabis bread / Chleb konopny

Spokojnie, ten chleb jest legalny. Mimo, że w Czechach posiadanie niewielkiej ilości marihuany, a tym bardziej jej jedzenie nie jest przestępstwem, ten chleb nie ma właściwości psychoaktywnych. Został zrobiony na bazie mąki i nasion z konopi, które posiadają znikomą zawartość substancji thc i są całkowicie dozwolone, także w Polsce.

W Czechach znajduje się mnóstwo małych firemek, które wykorzystują konopie do celów kosmetycznych i spożywczych. Na moim bazarku jedna z nich ma swoje stoisko, więc będąc tam ostatnio postanowiłam zobaczyć jak to się je i kupiłam mąke i nasiona. Mąka konopna nie zawiera glutenu, w dodatku posiada bardzo wyrazisty, orzechowo – gorzkawy smak, więc do ciasta należy dodać jej tylko trochę. Zarówno mąka jak i ziarna posiadają całe mnóstwo składników odżywczych, zwłaszcza pełnowartościowych białek.

Chleb prezentuję Wam z okazji Światowego Dnia Chleba. Z przyjemnością dorzucam swój bochenek do olbrzymiego kosza wypieków z całego świata. Pieczenie chleba nieustannie mnie fascynuje pomimo tego, że wciąż czasami kończy się porażką. Aby zminimalizować ryzyko tejże, upiekłam chleb niezawodną metodą tartine bread, która zrewolucjonizowała w tym roku moją domową piekarnię. Aby otrzymać chleb konopny w przepisie podstawowym zastąpcie 150 mąki pszennej mąką konopną oraz dodajcie do ciasta ok 100 g  lekko podprażonych nasion konopi (łuskanych lub nie). Dalej postępujcie zgodnie z procedurą (klik). Smacznego!



 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>