Wiejska tarta paprykowa

Czy wiecie jaki jest najbardziej pożądany smak świata? Napiszę to brutalnie i bez suspensu: kiełbasa. Magazyn „Saveur” w swoim dorocznym rankingu umieścił ją nad wszelkimi innymi wydawać by się mogło delicjami. Tak, znam takich, którzy bez kiełbasy żyć nie mogą. Zwożą ją z najdalszych zakątków świata w najróżniejszych odmianach. Sama, gdy słyszę że ktoś jedzie do Hiszpanii, zawsze proszę o zakupienie fuet – mięciutkiej słodkawej kiełbasy w białej pleśniowej skórce o charakterystycznym zapachu. Uwielbiam też te polskie – surowe, wędzone na zimno. Takiej właśnie użyłam kiedyś do zrobienia wiejskiej tarty. Tarta inspirowana była wspomnieniem z dzieciństwa, kiedy to moja mama dusiła na patelni składniki na domową pizzę. Trochę kiełbasy, cebulki, papryki. Ciasto drożdżowe podmieniamy na kruche, wymyślamy jakiś wierzch i tarta gotowa.

Ciasto:

250 g mąki

1/2 kostka masła

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

Farsz:

1,5 laski ulubionej kiełbasy

3 papryki

2 średnie cebule

10 pieczarek

3 jajka

2 serki topione paprykowe

2 łyżki śmietany

sól, pieprz, oregano, tymianek

 

Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiewamy i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy jako i sól i szybko zagniaty. Kulę ciasta chowamy do lodówki na conajmniej 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wyścielamy nim natłuszczoną formę do tart. Mi się nigdy nie udało, więc zawsze układam puzzle z poszarpanych kawałków ciasta :) Ciasto podpiekamy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Kiełbasę kroimy w nieduże kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i zaczyamy przesmażać. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną cebulę.  Pieczarki obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Paprykę tak samo. Dusimy wszystko razem na małym ogniu, ok. 10 minut. Papryka i cebula powinny zmięknąć, a pieczarki puścić wodę nie tracąc przy tym koloru i jędrności. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Dusimy jeszcze chwilkę.

W oddzielnym naczyniu mieszamy serki topione z roztrzepanymi jajkami i śmietaną (choć można zrezygować z jej użycia) do uzyskania jednolitej masy. Będzie dość gęsta. Na podpieczony spód wykładamy farsz, który z kolei przykrywamy masą serkowo – jajeczną. Stroimy papryką pociętą na wąskie paseczki.

Tarta ląduje w piekarniku na kolejne 20 – 30 minut, aż jej wierzch się lekko zezłoci. Co Wam będę pisać – jest naprawdę dobra :) Jedząc ją zastanawiamy się nad kiełbasianym fenomenem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>