Wegetariańskie rozterki i curry z groszku

Powiem szczerze – myślałam, że przejście mojego męża na wegetarianizm będzie prostsze. Dla mnie. I może by tak było, gdyby małżonek był bardziej otwarty na nowe smaki, nie gardził nabiałem, lubił szpinak czy ziemniaki. Z nadzieją pokazuję kolejne przepisy z ukochanej wegetariańskiej Plenty (aut. Y. Ottolenghi), ale spotyka mnie charakterystyczne skrzywienie na twarzy i tekst ja to taki prosty chłopak jestem… Koniec końców on idzie sobie zrobić ukochany makaron z pesto albo z jajkiem, a ja tym bardziej umacniam się w swojej miłości do mięsa. 

Platformą obopólnego porozumienia wydaje się być kuchnia hinduska, którą mąż wyjątkowo sobie oswoił, lubi ją i czasami wręcz się jej domaga. Przy ostatniej naradzie co dziś gotujemy wspominaliśmy pewne danie, które jedliśmy kiedyś w szczecińskiej restauracji Bombaj. Miało mnóstwo zielonego groszku, bodaj ser panner oraz mnóstwo hinduskich przypraw. Lubię szukać przepisów u źródeł, a moja biblioteczka kucharska bardzo mi w tym pomaga. India: The Cookbook bardzo szybko zdradziła nam, co zjemy na obiad. Danie może nie jest specjalnie wyględne (do przepisu dodałam od siebie brokuły, które pięknie rozpadły mi się na patelni tworząc zielonkawą breję), ale szalenie smaczne. Mąż syty i żona cała :)

 

 

 

400 g mrożonego zielonego groszku

200 g brokułów ( to mój dodatek, można pominąć)

2 suszone papryczki chilli

1 łyżeczka kurkumy

` łyżeczka soli

1 łyżka oleju

1 łyżeczka posiekanego imbiru

5 źdźbeł szczypiorka

2 pomidory

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki mielonych nasion kozieradki

1/2 łyżeczka kuminu

1 łyżka oleju

 

Groszek i brokuły wsyp do garnka z wrzącą wodą. Dodaj papryczki chilli, sól, kurkumę i gotuj do miękkości przez 5 – 10 minut. Odcedź.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany szczypiorek, imbir i drobno pokrojone pomidory i pozostałe przyprawy. Smaż wszystko przez 2 – 3 minuty, do momentu aż pomidory się rozpadną. Na sam koniec dodaj ugotowany groszek oraz brokuły.(brokuły pięknie nam się rozlecą w międzyczasie). Mieszając duś wszystko przez następne trzy minuty. I gotowe.

 

 

Curry proponuję podać z aromatyzowanym ryżem basmati. Szklankę ryżu zalej dwiema szklankami wody. Do garnka wrzuć laskę cynamonu, kilka goździków, parę ziaren kardamonu. Możesz wybrać inne, ulubione przyprawy. Doprowadź wodę do wrzenia, następnie skręć gaz do minimum i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Wyłącz gaz i zostaw ryż na kolejne 10 minut. W tym czasie ryż wchłonie całą wodę i nabierze idealnej konsystencji. 

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>