Warszawskie rytuały i pizze z ricottą

Przyjazdy do Warszawy pełne są drobnych rytuałów. Drożdżówka z makiem z cukierni w podziemiach Metra Arsenał a do niej, zamiast kawy, najnowszy numer miesięcznika KINO. Tatar z łososia w Sushi Zushi, kebab z baraniną przy kinie Femina, czy w końcu towarzyskie śniadanie, jak zwykle w Charlotte. I te wszystkie spotkania – przypadkowo nieprzypadkowe, sprowokowane czy spontaniczne, z kim tylko się da w tym wąskim zazwyczaj czasie. Praga ma wiele atutów, jedyne czego mi w niej brakuje to tych ludzi, ukochanych przez lata.

Najważniejsze ze spotkań – z najlepszą przyjaciółką -  musiało mieć odpowiednią oprawę. Razowe ciasto na pizzę wydało mi się doskonałą bazą do tego, aby wylądowało na nim wszystko to, co Ela lubi najbardziej: rukola, bazylia, pomidorki z czosnkiem. Zamiast mozzarelli tym razem ricotta. Smarowałam nią podpłomyki z upieczonego już ciasta, ale przy trzecim (bardzo cieniutkim ;) ) placku wpadłam na inny pomysł. Surowe ciasto posmarowałam ricottą, a na nią wybiłam dwa surowe jaja, po jednym na łebka :) Całość udekorowałam kiełkami słonecznika i plasterkami pomidorów. Skromnie, ale kolorowe. Jakież to było dobre! A że z naszego wczorajszego spotkania zostało mi w lodówce trochę ciasta (wcale nie przez przypadek ;) dziś rano powtórzyłam ten patent umieszczając na pizzy cieniutkie plasterki cukinii. W lodówce została jeszcze jedna porcja ciasta, a pomysłów tyle, że chyba będę musiała dognieść :)

 

2/3 szklanki mąki żytniej razowej

2/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oliwy

2/3 szklanki letniej wody

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

ricotta

jajka

cukinia

W misce zmieszaj obydwie mąki, cukier dodaj pokruszone drożdże i dokładnie je rozetrzyj z mąką. Zrób wgłębienie w mące, dodaj sól, oliwę i zagarniając mąkę do środka wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 90 minut.

Podziel ciasto na 5 porcji, z każdej z nich uformuj kuleczkę. Ciasto, którego nie wykorzystasz od razu możesz ułożyć na talerzyku, owinąć folią i schować do lodówki. Będziesz musiał je wykorzystać w przeciągu najbliższych dwóch dni.

Ciasto rozwałkuj możliwie najcieniej. Posmaruj dwoma łyżkami ricotty, wybij na nią dwa surowe jaja. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 15 – 20 minut (w takim wypadku jajka zetną się całkowicie, jeżeli zależy Ci na ich bardziej płynnej konsystencji wbij je na ciasto podpieczone przez 7 minut. Możesz dodać cukinię, lub pomidorki. Podawaj natychmiast udekorowane rukolą, roszponką, świeżymi kiełkami lub czymkolwiek na co masz ochotę.

Smacznego!





 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>