Udka kurczaka w boczku, ze świeżymi ziołami

_MG_0928

Usłyszałam kiedyś, że mój blog jest za bardzo mięsny. Bardzo się zdziwiłam, bo mięso znajduje się chyba na końcu listy składników pojawiających się na blogu. Nie jestem wegetarianką, ale mięso w domu przygotowuję niezwykle rzadko. Dawno, dawno temu kiedy mój mąż nie unikał jeszcze mięsa smażyłam dla nas te kotlety, piekłam kurczaki, gotowałam gar sos bolognese. Teraz do domu znoszę przeróżne warzywa, kaszę i to z nich staram się gotować proste, spontaniczne posiłki. Co nie znaczy, że mięso rzuciłam, co to to nie. Z mięsem odbijam sobie na mieście. Kanapki z pulled porkiem,  pieczoną wołowiną, żeberka, porchetta, mięciutkie carnitas – daję się karmić wszystkimi tym, których przygotowanie w domu byłoby zbyt pracochłonne i dalekie od efektów osiąganych przez mięsnych specjalistów. Nieopłacalne w ilości dla jednej osoby.

_MG_0913

Czasami skuszę się jednak na tackę organicznego kurczaka, żaden inny nie wchodzi w rachubę. Jakoś mięsa w supermarkecie jest adekwatna do jego niskiej ceny, więc wolę mięso jeść rzadziej, ale kupować już to nieco lepsze. Tego dnia miałam ochotę po prostu na pieczonego kurczaka. Ale w lodówce był boczek. Świeże zioła mam zawsze na wyciągnięcie ręki. A pomidory jakoś tak się same wprosiły do piekarnika, z tymi kaparami i cebulką ;)

_MG_0965

Udka kurczaka w boczku, ze świeżymi ziołami (6szt)

6 udek (pałek) kurczaka

6 długich plastrów surowego boczku

3 gałązki rozmarynu

garść świeżego tymianku

12 listków szałwii

oliwa

sól, pieprz

Mięso z kurczaka opłucz i osusz kuchennym ręcznikiem.  Następnie natrzyj solą i pieprzem, odstaw na bok. Gałązkę z rozmarynu potnij na 3 części. Na końcu plastra boczku ułóż 2 listki szałwii, trochę tymianku i gałązkę rozmarynu. Ułóż na tym udko z kurczaka i dość ciasno zawiń go w boczek.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę lekko posmaruj oliwą. Ułóż w naczyniu przygotowanego kurczaka. Lekko pokrop go oliwą. Blachę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz pod przykryciem przez 25 minut, następnie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 190 stopni i dopiekaj przez kolejne 20 minut, na złoty kolor. Możesz w międzyczasie polać kurczaka tłuszczem, który wytopił się z boczku w trakcie pieczenia. Przygotuj pomidory.

_MG_0960

_MG_0938

Pieczone pomidory z kaparami i cebuką ( 2 porcje)

2 ogromne pomidory malinowe

1 szalotka (lub 1/3 cebuli)

2 łyżki kaparów

1 łyżka miodu

oliwa, sól, pieprz

Pomidory potnij na ósemki, umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, oblej miodem, posyp delikatnie solą, pieprzem, posyp plastrami cienko pokrojonej szalotki i lekko posiekanymi kaparami. Wstaw do piekarnika, obok pieczącego się kurczaka. Zapiekaj przez ok 20 minut.

Upieczonego kurczaka podawaj natychmiast z pieczonymi pomidorami, kus kusem, bulgurem, lub z czym tylko chcesz.

Smacznego!

_MG_0975

_MG_0998

9 thoughts on “Udka kurczaka w boczku, ze świeżymi ziołami

  1. Jak chcesz to ja chętnie z Tobą pojem mięso. Nie ma co się ograniczać w jego przygotowywaniu! :)

  2. Monika,
    Myślisz, że suszoną szałwię można dać zamiast świeżej ?

  3. Obledne zdjecia! Az zrobilam sie glodna… :) Takim kurczakiem i ja bym nie pogardzila… :)

    Pozdrowienia.

  4. świetny przepis warty wypróbowania i ładne zdjęcia:)

  5. Za bardzo mięsny blog? Co to, to raczej nie. Jako mieszkająca pod jednym dachem z trzema, mniej lub bardziej, ale z całą pewnością mięsożernymi osobami mogę śmiało stwierdzić, że na twoim blogu można znaleźć sporo wegetariańskich tofu-przepisów. Choć boczku też jest trochę ;) Tak czy siak na pewno nie jest go za dużo. Ośmieliłabym się raczej powiedzieć, że mogłoby go być więcej, jak dla mnie :)

  6. Wyglądają smakowicie. Na 100% wypróbuje przepis ,dziś piątek grill się szykuje:)

  7. Very quickly this site will be famous amid all blogging and site-building users, due to it’s nice content

  8. Fantastic items from you, man. I’ve be aware your stuff prior
    to and you are just too excellent. I really like what you have bought right here, really like what you are saying and the way during which you assert it.
    You are making it enjoyable and you continue to care for to keep it wise.
    I can not wait to learn far more from you.
    That is actually a terrific website.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>