Twarogowe ciasto ze śliwkami i jagodami huckleberries

Nie pamiętam kiedy ostatnio upiekłam takie zwykłe ciasto. Ciągle tylko amerykańskie paje lub tarty robione na bazie ciasta z mąki z pełnego przemiału. Po tym jak chleb znalazł się pod względną kontrolą dopadła mnie nowe gorączka w postaci słodkich pełnoziarnistych wypieków. Konkretny smak jaki niosą ze sobą świeżo zmielone ziarna to doskonała szansa na stworzenie czegoś, co będzie równie pyszne ale i nieco zdrowsze. Więc uparcie konwertuje i dostosowuje swoje przepisy na wersje pełnoziarniste i mam z tego mnóstwo uciechy. Może na coś się kiedyś przydadzą ;)

_mg_2220-2

Z ostatniego bazaru przywiozłam ogromną torbę różnych przysmaków. W sumie to żadna nowość, ale tym razem naprawdę zaszalałam. Klucząc poprzez stoiska pod Ferry Building wyłapywałam wszystko, co dotychczas było mi nieznane. Mikro ogórki wyglądające jak małe arbuzy, nowe odmiany nashi, mini miechunki, kwitnącą kolendrę,czy winogrona, których słodycz zwalała z nóg. Oprócz rzeczy nowych tradycyjnie szukałam rzeczy, które znam, kocham i za którymi tęsknię. Za jabłkami, które choć trochę przypominałyby szare renety. Za śliwkami jak węgierki, z których mogłabym zrobić ciasto lub powidła. I gdy swoje udane zakupy zwieńczałam zakupem dwóch małych czarnych trufli w oko wpadło mi coś jeszcze – jagody huckleberries. Nigdy ich nie próbowałam, ale te dziko rosnące owoce z wyglądu bardzo przypominały mi Polskie dzikie jagody. Nie należały do najtańszych, ale pal licho, co tam. Po powrocie do domu niezwłocznie rozdarłam torebkę no i niestety, huckleberries to zupełnie coś innego. Jak dzika mini aronia, lekko zabarwiona słodyczą. Ale fajnie było poznać coś nowego i dość unikalnego.

Postanowiłam, że jagody na pewno dobrze zgrają się z bardzo słodkimi śliwkami na cieście z dodatkiem białego twarożku. Od dawna chodziło za mną takie ciasto pomiędzy kruchym a ucieranym. Maślane ale i nieco kwaskowe za sprawą białego dodanego do ciasta. Ja użyłam drobno zmielonego twarożku (fromage blanc), ale jeżeli macie w domu ricottę spokojnie możecie jej użyć.

_mg_2325

Twarogowe ciasto ze śliwkami (1 blaszka 20 x 24 cm)

300 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

150 g masła

200 g drobno zmielonego twarogu lub ricotty

 1 jajko + 1 żółtko

1 łyżeczka esencji waniliowej

0,5 kg śliwek węgierek

1/2 szklanki jagód lub borówek

1 białko + 2 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu + 1/2 szklanki płatków migdałowych

W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Masło pokrój w drobną kostkę, dodaj do mąki i rozetrzyj je z nią dokładnie. Dodaj cukier, przemieszaj z mąką. W miseczce zmieszaj twaróg, esencję waniliową, jajko i żółtko. Wlej miksturę do składników sypkich, przy pomocy łyżki przemieszaj wszystko razem a następnie szybko zagnieć ciasto. Przełóż je blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź dociskając przy pomocy palców.

Wierz ciasta udekoruj połówkami śliwek (lekko je dociśnij), posyp jagodami. W miseczce rozkłóć białko z dwiema łyżkami cukru i cynamonem. Wsyp płatki migdałowe i delikatnie wymieszaj je z białkiem. Przy pomocy łyżki wyłóż płatki migdałowe na owoce i delikatnie je rozsmaruj aby równomiernie pokryły blaszkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut, aż płatki migdałowe się zezłocą. Po upieczeniu daj ciastu odpocząć i ostygnąć przez około pół godziny. Przed podaniem oprósz je delikatnie cukrem pudrem.  Smacznego!

_mg_2314

6 thoughts on “Twarogowe ciasto ze śliwkami i jagodami huckleberries

  1. Arbuzowe ogóreczki wyglądają przesłodko!

  2. Dopiero odkrylam niedawno Pani bloga i bardzo mi sie podoba :) Jestem Polka mieszkajaca co prawda nie w Stanach, ale we Francji i podoba mi sie akcent emigracji w Pani przepisach/ tekstach ;)

    Mam wielka prosbe o rade.
    Chcialabym zaczac swoja przygode z pieczeniem chleba, ale nie za bardzo wiem jak sie za to zabrac ;) Pani przepisy na pewno sa niezawodne, niemniej jednak nie wiem ktory chleb powinnam upiec na poczatek (zeby sie nie zrazic trudnosciami ;)
    Jak zrobic pierwszy zakwas?
    Z gory dziekuje za pomoc i wyrozumialosc.
    We Francji na kazdej ulicy mamy co najmniej 3 boulangeries i majac taki wybor niesamowitych chlebow i bagietek, ciezko sie zmotywowac do zrobienia czegos samemu w domu… Chcialabym jednak sprobowac :)

    Pozdrawiam cieplo

  3. Gdybym mieszkała za granicą to w sezonie właśnie śliwek węgierek i czarnych jagód brakowałoby mi najbardziej.. Ale te ogórki są przesłodkie.

  4. Zachwyciłam się tymi mini „arbuzikami” ogórkami :)

  5. Ciasto ze śliwkami to od dzieciństwa mohe ulubione ciasto. Do teraz mi się nie znudziło. Twoje wygląda równie pysznie i myślę, że spróbuję przepisu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>