Torcik limonkowo – kokosowy

_MG_8705

Inspiracją do tego tortu było lemon meringue cake, który serwują w Tartine Bakery. Delikatny biszkopt posmarowany karmelem i przełożony kremem cytrynowym spowity jest chmurą przypalonej włoskiej bezy, która oprócz zwiewnej tekstury nadaje ciastu pięknego widoku. Marzy mi się zrobienie tortu wykończonego taką beza, ale póki co ciągle zapominam kupić palnika :) Ostatnio też ciągnie mnie do kokosowych smaków, z którymi doskonale współgra limonka, a w lodówce o dziwo ciągle stoli butelka z Malibu, więc popodmieniałam trochę składniki, ale chodzi mniej więcej o to samo: lekko kwaskowy krem, wilgotny biszkopt i kremową powłoczkę.

Poszczególne składowe tortu robiłam na bazie przepisów z książki Tartine, lekko je modyfikując. Jest więc kolejna odmiana biszkoptu – biszkopt szyfonowy – o cudownej, lekko gąbczastej strukturze. Może się on Wam się przydać do innych wypieków, choć doskonale smakuje sam. Jest też krem, który w oryginale jest cytrynowy i maślany, ja zrobiłam go na bazie mascarpone i na wszelki wypadek wzmocniłam odrobiną żelatyny. Zamiast słodkiej bezy na wierzch ciasta trafiła bita śmietana, którą sowicie posypałam podprażonymi płatkami kokosowymi. Och jak się pięknie kruszyło na podłogę podczas krojenia ;)

Biszkopt spokojnie możecie upiec w okrągłej tortownicy (21 cm), będzie trochę łatwiej. Mi zachciało się ciasta prostokątnego, żeby troszkę odmienić okrągłe formy, ale troszkę pokrzywiły mi się te warstwy w międzyczasie. W Tartine robią pewnie wielki blok przełożonego ciasta i dopiero wtedy tną na mniejsze porcje. W smaku tort jest umiarkowanie słodki, z silnymi akcentami kokosowymi, przełamanymi dość ostrym limonkowym aromatem. Wielbiciele lekkich i orzeźwiających smaków będą zachwyceni.

_MG_8758

Torcik limonkowo – kokosowy (na biszkopcie szyfonowym z 1/2 porcji)

1 szklanka mąki

1 łyżeczka cukru

2/3 szklanki cukru

1/4 łyżeczki soli    

1/4 szklanki oleju

1/3 szklanki mleka kokosowego +3 łyżki wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 3 żółtka

5 białek

1/4 łyżeczki soku z cytryny

Mąkę,proszek do pieczenia i sól przesiej do miski, zrób wgłębienie po środku. W oddzielnym naczyniu zmieszaj olej, mleko kokosowe, wodę, ekstrakt waniliowy i żółtka do uzyskania jednolitej masy. Wlej ją we wgłębienie w mące, a następnie połącz do uzyskania gładkiej masy.

Białka umieść w misce (szklanej lub metalowej, nigdy plastikowej) i zacznij ubijać. Kiedy się spienią dodaj odrobinę soku z cytryny i kontynuuj ubijanie do osiągnięcia sztywnej piany. Dodaj jedną trzecią ubitej piany do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj. dodaj pozostałą pianę z białek i połącz delikatnie.

Masę biszkoptową przelej do formy wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia o takiej samej średnicy jak forma (u mnie 20 x 30 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto i dopiero wówczas wyjmij z formy, uprzednio oddzielając od niej brzegi ciasta nożykiem.

Jeżeli zdecydowałeś się upiec biszkopt w okrągłej formie, przetnij biszkopt na 3 warstwy, jeżeli biszkopt upiekłeś w formie prostokątnej przetnij go wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę delikatnie na dwie cienkie warstwy.

Przygotuj syrop do nasączenia biszkoptu:

1/4 szklanki mleka kokosowego

1/4 szklanki malibu

3 łyżki cukru

sok z 1 limonki

Wszystkie składniki zmieszaj w garnuszku i odstaw na bok, przygotuj krem limonkowy:

skórka otarta z 2 limonek

1/2 szklanki soku z limonek (ok 4 duże sztuki)

3 jajka

1 żółtko

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

200 g serka mascarpone

1 łyżecz żelatyny + 2 łyżki wody

Żelatynę zalej wodą. W  garnuszku zmieszaj jajka, żółtko, cukier i sok z limonek. Garnuszek postaw na bardzo minimalnym gazie i raz po raz mieszając podgrzewaj miksturę (byłoby bezpieczniej podgrzewać w kąpieli wodnej, ale tak też się uda. Po kilku minutach, kiedy poczujesz, że krem delikatnie się zagęścił, dodaj namoczoną żelatynę. Wmieszaj ją delikatnie. Kiedy krem stanie się dość gęsty (po ok 8 minutach) zdejmij go z gazu i pozostaw do ostygnięcia, stężeje wówczas jeszcze bardziej. Kiedy krem całkowicie wystygnie, zmiksuj go z mascarpone. Dodawaj po łyżce sera mascarpone, następną dodając wówczas, gdy poprzednia zmiksuje się kremem. Na końcu dodaj skórkę z limonek i delikatnie zmieszaj. Gotowy krem odstaw na bok. Przygotuj śmietanę do wykończenia tortu:

300 ml zimnej śmietany kremówki

3 łyżki cukru

1 łyżkę żelatyny + 2 łyżki wody + 2 łyżki wrzątku

wiórki lub płatki kokosowe (do dekoracji)

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok. Kiedy napęcznieje, dodaj wrzątek i dobrze zamieszaj. Żelatynę przelej do miseczki i pozostaw do przestygnięcia. W międzyczasie ubij na sztywno śmietanę z cukrem. Pod sam koniec, kiedy śmietana będzie już bardzo puszysta, dodaj żelatynę. Miksuj jeszcze minutę lub dwie.

W obręczy tortownicy umieść krążek biszkoptu (jeżeli zdecydowałeś się na wersję prostokątną. Nasącz go przygotowanym syropem, a następnie posmaruj 1/2 (jeżeli biszkopt podzieliłeś na 3 części) lub 1/3 kremu limonkowego. Połóż kolejną warstwę biszkoptu, lekko dociśnij, nasącz i posmaruj warstwą kremu. Ostatnią warstwę ciasta również delikatnie nasącz syropem. Wierzch i boki ciasta posmaruj grubą warstwą ubitej śmietany. Posyp lekko podprażonymi płatkami kokosowymi. Przed podaniem dobrze schłodź w lodówce, najlepiej całą noc.

Smacznego!

_MG_8714

8 thoughts on “Torcik limonkowo – kokosowy

  1. śliczne zdjęcia! torcik pierwszorzędny :]

  2. wygląda rewelacyjnie, chętnie bym zjadła kawałek:)

  3. Mam takie pytanie odnośnie tego przepisu: http://gotujebolubi.pl/raviolo-zoltkiem-i-lzami-plynace/ Czy użyłaś tu jakiejś specjalnej mąki? Pytam, bo ciasto jest takie piękne żółte.

  4. Wygląda bardzo apetycznie, a ponieważ uwielbiam kokos, na pewno je wypróbuje :)
    mam tylko pytanie odnośnie karmelu… Na początku o nim wspomniałaś, ale w przepisie juz go nie widzę :/ a wiec lepiej dać czy pominąć? ;)

  5. In addition to being quite easy to operate, this device is also a relaxing and enjoyable solution to use.
    While this can be self-administered, the two are hardly the same thing.
    Markou, International Journal of Cosmetic Surgery and Aesthetic Dermatology 5, no.

Odpowiedz na „karmel-itkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>