Tiramisu. Po prostu.

Kasjerka spogląda na moje zakupy na taśmie i zagaduje: O, pewnie tiramisu będzie Pani robiła, trudne to? Mówię, że ani trochę, więc zachęcona wyciąga notesik, w którym zazwyczaj pewnie notuje symbole produktów i zapisuje…

Tiramisu to ukochany przez wszystkich włoski deser. Znacie kogoś kto byłby w stanie się mu oprzeć? Ja nie. I nieważne, czy zsiądzie się lepiej, czy jest lekko płynne, bo tym razem użyliśmy za dużo żółtek – połączenie kawy, kako i jedynego w swoim rodzaju mascarpone zawsze smakuje dobrze. Tego lata robiłam je wielokrotnie, w ilościach wręcz hurtowych. Za każdym razem inaczej, za każdym razem wychodziło. Mój przepis nie jest wyjątkowy, pewnie każdy ma swój, ale może pośród Was jest taka osoba, jak ta miła Pani kasjerka, która chętnie zanotuje go w swoim kajeciku…

250 g serka mascarpone

2 jajka (żółtka + białka oddzielnie)

4 łyżki cukru pudru

1 opakowanie włoskich biszkoptów

2 szklanki najlepszej, mocnej kawy

4 łyżki amaretto (lub innego alkoholu)

kakao

 

Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie z mascarpone. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Pianę z białek dodajemy do mascarpone i łączymy z nim delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką).

Kawę wlewamy do średniej wielkości miski, dodajemy amaretto. Nie słodzimy! Herbatniki zdecydowanym ruchem zanurzamy w całości w naczyniu z kawą, wyciągamy i układamy na spodzie naczynia (moje miało 20 x 30 cm). Kiedy zapełnimy cały spód, pokrywamy herbatniki warstwą kremu mascarpone, który z kolei posypujemy obficie kakao. Powtarzamy czynności tworząc drugą warstwę deseru.

Formę z ciastem szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Trzy to niezbędne minimum, im dłużej, tym lepiej. Jak twierdzi mój kolega Konrad, który z robienia Tiramisu lekką ręką ma profesurę – najlepiej smakuje po trzech, czterech, a nawet pięciu dniach*. Wierzę mu, bo jadłam, ale sama zazwyczaj wybieram opcję trzygodzinną :)

 

* tyle że kolega nie stosował żółtek

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>