Tiramisu black & white

Tej nocy nie prześpię celowo. Rano wsiadamy do pociągu, który dowiezie nas do Pragi. Biorę książkę z nadzieją, że po dwóch stronach dopadnie mnie senność, która znacznie skróci tę dość długą podróż. Jedziemy na trzy dni, aby znaleźć mieszkanie. Ciekawa jestem pierwszego zderzenia z Pragą. Jestem podekscytowana, ale trochę się też boję. Mieszane uczucia to teraz norma…

Więc przesiedzę dziś pół nocy na forach i będę czytać o tym, jak to Czesi nie lubią Polaków, na przemian z zachwytami nad pięknem Pragi i uprzejmości jej mieszkańców. Mój nos drażni leżące nieopodal ciasto. Pachnie kawą i czekoladą. Zanim jednak Wam je pokażę dzisiaj coś w podobnej tonacji smakowej…

Tiramisu black & white. To tak naprawdę klasyczne tiramisu, w którym połowa masy mascarpone została zmieszana z czekoladą. Taka drobna odmiana, żeby nie popaść w rutynę. Efekt jest naprawdę zniewalający, a połączenie czekolady z serkiem przechodzi do kategorii smaków, które są tak dobre, że aż nie wypada…

 

400 g mascarpone

3 jajka (żółtka + białka)

100 g mlecznej czekolady

6 łyżek cukru pudru

2 opakowania włoskich biszkoptów

3 szklanki dobrej, mocnej kawy

5 łyżek amaretto

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na kogel mogel. Dodaj serek mascarpone, zmiksuj. Masę podziel na pół. Do jednej części dodaj lekko przestudzoną, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Rozdziel ją po połowie między dwie masy serowe i delikatnie połącz drewnianą łyżką. 

Kawę zmieszaj w misce z amaretto, lub innym mocnym, aromatycznym alkoholem. Zdecydowanym ruchem zanurzaj biszkopty w kawie i układaj w dużym naczyniu na deser, lub kilku mniejszych. Wyłóż na nie połowę mas serowych rozkładając po powierzchni dwie łyżki białej i dwie łyżki czekoladowej. Następnie powtórz całą czynność, aby uzyskać drugą warstwę deseru.

Przygotowane tiramisu owiń szczelnie folią spożywczą i wsadź do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp kakao, udekoruj świeżymi truskawkami. Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>