Tatar z łososia jak w Sushi Zushi

tatar z łososia jak w sushi zushi

Umawiałyśmy się pod hotelem Forum. A potem szybko uliczkami, na Żurawią, blisko Trzech Krzyży, do Sushi Zushi. Najchętniej siadałyśmy na końcu baru, zaraz przy kuchni, na dwóch ostatnich siedzeniach. Stąd bowiem rozpościerał się najlepszy widok na wszystkich innych. Pierwszy talerzyk, zawsze tak samo. Ja czerwony – tatar z łososia, ona niebieski -  california z łososiem i avocado. Dla mnie kirin albo asahi, dla niej wino śliwkowe. Na zdrowie. A potem czas drastycznie zwalniał i rozpoczynała się ulubiona część naszej wyprawy – historie i pytania do osób z naprzeciwka lub obok, na które odpowiadałyśmy sobie same, nie to że złośliwie. Kto jest na pierwszej randce, kto przyszedł się godzić, kto kocha sushi, a kto jest sushi łasuchem, a kto jest na diecie. Taka nasza mała rozrywka, nie raniąca nikogo. Czas wtedy drastycznie zwalniał i wyrażał się w stosiku talerzy, leżących obok. Nigdy nie kończyło się na dwóch. Wyjście na sushi było naszym świętem, nie za częstym, ale zawsze godnym.

tatar z łososia jak w sushi zushi

Wróćmy teraz do rytualnego tatara z łososia. Ani się spostrzegłam jak uzależniłam się od jego smaku. Dla mnie w Warszawie nie było lepszego, a nie powiem, próbowałam wielu. Żaden jednak nie mógł się mu równać. Do ideału nie trzeba wiele: świeżego łososia, kawałek pora, sos sojowy, żółtka i japońska przyprawa seven spice. W Sushi Zushi robili go na wielkie michy, niby na oko, ale zawsze smakował wybornie tak samo.

tatar z łososia jak w sushi zushi

Godziny obserwacji nie poszły na marne, bo okazało się, że takiego tatarka mogę mieć w domu. Smakuje dokładnie tak samo. I jedyne czego brak do pełni szczęścia, to jej przy boku. Rety, ale tęsknię.

tatar z łososia jak w sushi zushi

Tatar z łososia jak w Sushi Zushi (słuszna porcja dla jednej osoby)

350 g świeżego filetu łososia (bez skóry)

5 cm kawałek pora

1 żółtko

2- 3 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki japońskiej przyprawy seven spice

Łososia posiekaj bardzo, bardzo drobno. Zajmie to trochę czasu, ale naprawdę się postaraj. Pora przetnij wzdłuż, potnij na cienkie paski, a następnie pokrój w drobniuteńką kosteczkę. W misce umieść łososia, dodaj posiekanego pora, sos sojowy, żółtko i japońską przyprawę (jeżeli nie możesz jej kupić, dodaj zaledwie szczyptę chilli, szczyptę suszonego imbiru i dosłownie dwie krople oleju sezamowego). Wszystko dokładnie wymieszaj.

Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godzinki, aby smaki lekko się przegryzły. Przed podaniem daj tatarowi lekko się ocieplić, ale tylko trochę.

Smacznego!

tatar z łososia jak w sushi zushi

tatar z łososia jak w sushi zushi

24 thoughts on “Tatar z łososia jak w Sushi Zushi

  1. „Do ideału nie trzeba wiele: świeżego łosia” – chyba to jednak sporo ;) Pozdrawiam

  2. Pysznosci….tez tęsknię…nie mieszkam w Polsce. Wszystko pieknie fajnie…tylko brakuje tych bratnich dusz i rozmow o bele czym ….szkoda ze nie mozna zabrać przyjaciol ze soba;)

  3. por surowy? nie sparzony?

  4. cudowny przepis..uwiebiam tatar z łososia.. ! a ten zapowiada się smacznie !

  5. cześć, ciesze sie ze natrafilam na ten przepis bo kocham tego tatara! gdzie mozna kupic ta przyprawe seven spice? czy tatara lepiej robic ze swiezego lososia, czy z gleboko mrozonego? jutro chce zrobic mojemu chlopakowi niespodzianke i zrobic tatara jakiego zawsze jemy na miesie :) poza tatarem z sushi zushi polecam jeszcze tatar w izumi sushi w stolicy. pozdrawiam! :)

  6. Jestem uzależniona od tatara i awanturuje sie za każdym razem z moim lubym gdyż braknie mu na to czasu kiedy jesteśmy w stolicy. Raz nawet latałam za kierownice na sile aby zawrócił. Haha

  7. Chyba nie opublikował sie cały moj komentarz, a wiec….. chętnie poddała bym się waszej obserwacji i ocenie Hihi napewno by wyszło, iż jestem sushi lasuchem. Uwielbiam tez ten czarny sos słodki! Ostatnio dostałam wielką butle w prezencie od sushimastera

  8. WITAM CHCIAŁBYM TYLKO DODAĆ ŻE MAM ZNAJOMEGO W SUSHI ZUSHI I NAPRAWDĘ TATAR JEST SUPER ZAWSZE ROBI NAM W DOMU NA IMPREZY ZE DWA KILO I ZAWSZE NAM MAŁO JESZCZE JEDNO JAK SIEKA ŁOSOSIA TO TAK ŻEBY SIĘ NIE CIĄGNĄ CZYLI NIE NA PAPKĘ BO WTEDY PUSZCZA ZA DUŻO TŁUSZCZU I ZAWSZE MIESZA GO PAŁECZKAMI DREWNIANYMI POZDRAWIAM

    • dzięki Darek za cenny komentarz! Zazdroszczę znajomości i wcale się nie dziwię że znika w pięć minut, bo ja tak naprawdę sama mogłabym opędzlować ogromną michę :)

  9. bardzo smaczny przepis, probowalem bez jajka i tez pycha. polecam tatara w zgorzelcu w susharni maja podobny przepis

  10. Na pewno spróbuję :P wygląda smakowicie!

  11. Gdzie kupiłeś przyprawę seven spice?

  12. Przepraszam :) już doczytałam. Napisałaś że można ją dostać w kuchniach świata więc tam spróbuję ją zdobyć :)

  13. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

  14. A gdyby zrobić z wędzonego, ale już nie dodawać sosu sojowego ?

  15. Wypróbowalam ten przepis jest przepyszny na moim przyjęciu urodzinowym zrobił furorę podawałam. go z fotomaki był obłędny jadłam pierwszy raz rybę na surowo warto próbować nowych smaków .Polecam♥♥♥♥♥♥

Odpowiedz na „edytaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>