Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Za oknem plucha. Wszystkie pilne sprawy nagle nabierają niespodziewanej elastyczności – okazuje się, że to co trzeba zrobić dziś i tylko dziś kapituluje wobec bezczelnego deszczu nieustannie sunącemu z nieba. W takie dni  najlepszym przyjacielem staje się brązowy kocyk, a świat wygląda najlepiej z pozycji horyzontalnej. Jak to dobrze, że wczoraj zrobiłam tę tartę – dzisiaj podgrzewam jej pozostałości – na śniadanie i obiad. Nie mogę się oprzeć skarmelizowanemu czosnkowi, który zachwyca mnie swoją miękkością, delikatnością i słodyczą.

 

 

 

1 opakowanie ciasta francuskiego

3 główki czosnku

220 ml wody

1 łyżka oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka świeżego tymianku

1 łyżeczka świeżego oregano

150 g twardego koziego sera

120 g twarożku koziego

2 jajka

100 ml kremówki

100 ml kwaśnej śmietany

sól, pieprz

 

Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim. Umieszczamy na nim papier do pieczenia, wysypujemy na niego fasolę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po czym ściągamy papier i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy.

Czosnek obieramy ze skórki. Ząbki umieszczamy w małym garnuszku i zalewamy wodą. Umieszczamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 3 minuty, odsączamy dokładnie. Czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i przez 2 minuty podsmażamy na dużym ogniu po czym zalewamy 220 ml wody i dodajemy ocet balsamiczny. Gotujemy przez 10 minut raz na jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy cukier, posiekane zioła i ponownie gotujemy ok. 10 minut aż płyny się zredukują a czosnek pokryje się brązowym karmelem. Gotowy czosnek przekładamy do ostygnięcia.  

Na podpieczonym spodzie tarty układamy kawałki kozich serów, na nich umieszczamy skarmelizowany czosnek. Luki pomiędzy nimi wypełniami masą jajeczno – śmietankową. Wylewajmy ją ostrożniem łyżeczką, aby mieć pewność, że nie zaleje do końca czosnku i serów.

Tartę wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 35 – 40 minut. I to tyle :)

 

PS. Przepis pochodzi z książki „Plenty” autorstwa Yotama Ottolenghi.

 

 



One thought on “Tarta z karmelizowanym czosnkiem

  1. Jedna łyżeczka oregano? A czy nie powinno być rozmarynu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>