Tarta bałkańska

Z racji uczczenia odzyskanego na nowo telefonu uzupełniłam dzisiaj swój kalendarz. W miesiącu wrzesień dni bez koloru zostało może pięć. Wszystkie inne są zajęte – albo wyjazdami, albo wizytami, albo rzeczami do zrobienia. Praska jesień przyciąga jak magnes, a ja się cieszę bo gości podejmować lubię najbardziej na świecie.

Ostatnio to jednak ja byłam podejmowana pysznym izraelskim jedzeniem przez Basię, która prowadzi bloga makagigi. Bardzo rzadko doświadczam sytuacji, w których gotowałby dla mnie ktoś inny niż ja sama, dla tego takie momenty doceniam szczególnie. Zwłaszcza, że jedzenie które przygotowała Basia było naprawdę obłędne – sałatka z kuskusu, bakłażana, przepiórczych jaj i tysiąca innych składników wyrwała mnie z butów, może Basia kiedyś ujawni pełną listę na swoim blogu, to będziecie mogli zrozumieć o czym mowa :)

Do Basi, żeby nie pójść z gołą ręką, zaimprowizowałam tartę. Wykorzystałam do niej drugą połowę kruchego ciasta, o którym ostatnio pisałam. Tarta, mimo że bałkańska, doskonale wpisała się jednak w izraelski motyw przewodni wieczoru. To dzięki temu, że jednym ze składników była dość spora ilość ajwaju ;)

1 porcja kruchego ciasta (przepis tutaj)

400 g pomidorków koktajlowych

300 g sera bałkańskiego

3 jajka

200 ml śmietanki 30%

3 kopiaste łyżki ajwaru

tymianek

sól, pieprz

Ciasto kruche rozwałkuj na grubość 5 mm i wyściel nim okrągłą formę do tarty (26 cm). Spód ponakłuwaj widelcem, obciąż kulkami ceramicznymi lub grochem i podpiecz w 180 stopniach przez 20 minut.

W międzyczasie pomidorki przekrój na pół, a śmietanę roztrzep z jajkami. Do masy dodaj ajwar i dokładnie wszystko zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie ułóż pomidorki koktajlowe. Zalej je przygotowanym sosem, a całość posyp pokruszonym serem oraz listkami tymianku.

Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Wystudź i podawaj. Smacznego!


One thought on “Tarta bałkańska

  1. Uwielbiam tę tartę. Zajrzałam to po jakimś czasie i ni chu chu nie mogę otworzyć przepisu na same ciasto :( Pomożesz ? Proszę ! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>