Tahina możliwości i nowa owsianka

Pamiętam bardzo dokładnie, jak trzy lata temu trzymałam w ręku słoik pasty sezamowej zwanej tahiną i kompletnie nie wiedziałam co mogę z nią zrobić. Oprócz humusu, rzecz jasna. Z pomocą przyszła mi wtedy Małgosia sugerując przepis na wspaniałe ciasteczka chałwowe, które swoją drogą chyba jutro upiekę.

Dziś nie mam żadnej wątpliwości jak ją wykorzystać, bo w międzyczasie stała się jednym z moich ulubionych składników. Zamiast pytać co da się z niej zrobić, pytam przewrotnie czego się nie da. Robiłam z niej sernik, lody, gęsty sos, nawet chleb. O humusie nie wspomnę. To tahinie powierzyłam skrzydełka z kurczaka, kiedy miałam ugotować kolację dla Magdy Gessler. Spisała się na piątkę, Pani Magda była zachwycona. Sami widzicie, pomysłów na jej wykorzystanie jest całe mnóstwo, a co chwila pojawiają się nowe.

I ja czuję na plecach lekki powiew jesieni, co automatycznie przekłada się na ciepłe śniadania. Owsianka to mój numer jeden. Ostatnio przygotowuję ją zalewając płatki na noc mlekiem. Przez noc pęcznieją, a rano tylko je podgrzewam i mieszam z ulubionymi dodatkami. Dziś wypadło na tahinę, miód, sezam i figi skropione wodą różaną. Wszystkie moje ukochane smaki, do których bardzo tęskniłam przez ostatni czas. Na szczęście słój z tahiną jest znowu pełny, więc znowu pytam przekornie, czego się nie da z nią zrobić ;)

1/2 szklanki płatków owsianych (górskich)

2/3 szklanki mleka

2 łyżeczki tahiny

1 łyżeczka nasion sezamu

1 łyżka miodu

2 figi

1 łyżeczka wody różanej

Płatki zalej mlekiem i odstaw najlepiej na całą noc. Rano doprowadź płatki do wrzenia,dodaj tahinę, miód i nasiona sezamu. Figi pokrój na cząstki i zmieszaj z wodą różaną. Dodaj je do owsianki. Jedz natychmiast. Smacznego!

3 thoughts on “Tahina możliwości i nowa owsianka

  1. OMG.
    lekko zmodyfikowałam pod siebie: zamiast płatków owsianych dałam kaszę jaglaną wymieszaną z amarantusem, a figi zastąpiłam nasionami granatu. Posypałam sezamem i namoczonymi przez noc orzechami włoskimi. A teraz jem śniadanie i prawie płaczę, bo to takie pyszne. dziękuję!

  2. Piękna! Piękna! Piękna! ;) Musze taka zrobic, choc nie wyjdzie taka sama bo wody rozanej i fig nie mam, ale najwazniejsze ze tahini mi nie brakuje ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>