Szparagowe dziewictwo – szparagi pod serowo-szpinakową pierzynką.

To należy rozpatrywać w kategoriach obciachu. Stara baba, a szparagów nie jadła. Robiłam pare razy podejście, kupowałam wiązkę, a potem albo o niej zapominałam, albo się bałam sporządzić. Lata mijały, a ja wciąż nie znałam smaku tego wykwintnego warzywa. Aż do tego roku. Ryzyk fizyk. Szybka wizyta na mirowskiej, zakup pęczka zielonych, pół kilo szpinaku  i jedziemy. Miałam w lodówce trochę sera, więc wymyśliłam, że zrobie je w ten sposób. Wyszło na tyle ok, że następnego dnia pobiegłam po następne szparagi, coby poeksperymentować z nimi dalej, o czym na blogu wkrótce :)))

 

szparagi piezynka

1 pęczek zielonych szparagów

0,5 kg świeżego szpinaku

3 kawałki sera: brie, żółty, parmezan

0,5 szklanki śmietany

3 łyżki oliwy

4 duże ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatułowa

 

Szparagi płuczemy i gotujemy na parze przez 5 minut. Równocześnie na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy ząbek czosnku. Uważamy, ażeby czosnek się nie przypalił. PO chwili wrzucamy na patelnie opłukany szpinak. Dusimy go do miękkości. Pod koniec zalewamy go śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Dusimy jeszcze przez chwilę.

Szparagi wkłądamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na nich szpinak, a na szpinaku wykładamy sery – starte, lub drobno pokrojone. To mogą to być jakiekolwiek sery, które mamy w lodówce. Najlepsze będą te ostre, które dodadzą wyrazistości szparagom i szpinakowi wyrazistości.

Całość zapiekamy w 180 stopniach do momentu, aż wierznia warstwa sera nabierze złotego koloru.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>