Szczęście jest czekoladą…

3 duże kostki gorzkiej czekolady 78% (ok 25 g)

5 łyżek śmietanki kremówki

5 łyżek mleka

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżka koniaku

szczypta fleur de sel

Do garnka wlej śmietanę, mleko, esencję waniliową i koniak. Doprowadź do wrzenia. Wrzuć kostki czekolady, zmniejsz ogień i mieszaj aż rozpuszczona czekolada połączy się z mlekiem. Sprawdź czy odpowiada Ci smak, jeżeli jest za gorzko, dodaj miód. Wstaw na gaz, gotuj jeszcze chwilę. Przelej do filiżanki, posyp szczyptą fleur de sel.Pij natychmiast, ale powolutku, rozkoszując się każdą łyżeczką aksamitnej ambrozji…

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>