Szarlotka waniliowo – migdałowa

szarlotka migdałowo - waniliowa

A upieczesz mi jakieś ciasto? Jakieś takie proste. Murzynka, albo szarlotkę. O,szarlotkę. Tylko taką zwykłą. Bez rabarbaru, rozmarynu lub innych udziwnień. Na szczęście termin „zwykła szarlotka” też daje pewne pole do popisu. Do kruchego z najlepszego masła mielone migdały, laska wanilii do jabłek i ciasta.  I wszyscy bardzo, ale to bardzo zadowoleni.

szarlotka migdałowo - waniliowa

Szarlotka waniliowo – migdałowa (1 blaszka)

1,5 szklanki mąki

1 szklanka mielonych migdałów

250 g masła

3 żółtka + 1 żółtko (do posmarowania wierzchu szarlotki)

100 g cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 laska wanilii

2,5 kg bardzo twardych jabłek (u mnie odmiana fuji) + 2 łyżki masła+ 2 łyżki cukru

Mąkę zmieszaj ze zmielonymi migdałami, cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia i nasionkami z połowy laski wanilii. Dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj je z mąką, ewentualnie rozetrzyj palcami tak, aby dobrze połączyło się z mąką. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, każdą owiń w folię spożywczą, spłaszcz do postaci dysku i schowaj do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj jabłka i ziarenka z połowy wanilii . Smaż na średnim ogniu przez ok 15 minut, aż jabłka wyraźnie zmiękną. Odstaw na bok.

Blaszkę (prostokątną 20×30 cm)  wyłóż papierem do pieczenia. Wyciągnij jedną porcję ciasta i rozwałkuj na prostokąt o wielkości blachy. Tak samo postąp z drugą porcją ciasta, najlepiej przed pieczeniem, dzięki czemu będziesz mógł wyrównać ją w blasze. Blaszkę wyłóż jedną porcją papieru do pieczenia, dobrze ją ponakłuwaj i podpiecz przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłóż jabłka na podpieczone ciasto, równomiernie je rozprowadź, wyrównaj i przykryj drugą porcją ciasta. Wierzch również ponakłuwaj, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 – 25 minut, do momentu aż wierzch ciasta pięknie się zezłoci. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, przestudź i posyp cukrem pudrem, kiedy będzie jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!

szarlotka migdałowo - waniliowa

szarlotka migdałowo - waniliowa

4 thoughts on “Szarlotka waniliowo – migdałowa

  1. Zawsze, ale to zawsze, jak czytam słowa”waniliowo-migdałowe” to zaczynam marzyć jak Dyzio Marzyciel z wierszyków dla dzieci. Widzę delikatnie niebieskie niebo z białymi obłoczkami jak baranki wełniane i rozglądam się wokoło co zaspokoi moją „niebiańską chcicę”. No i coś tak mi się zdaje, że ta szarlotka jest „takim niebem”. Jaka szkoda, że dopiero teraz zajrzałam do Ciebie, bo wcześniej już zrobiłam na maśle jabłka z cynamonem na jutrzejszą szarlotkę. Ot, taką najzwyklejszą babciną. Bo te jabłuszka z wanilią mmmmmmm……. oj znów zaczynam marzyć, stop! będą następnym razem, pzd, Ursa,Kpd.

  2. Cudowne zdjęcia, a szarlotka po prostu wyborna. :)

  3. […] źródło inspiracji: Gotuje bo lubi […]

  4. musiałam ukraść, jest obłędna !!!!
    http://www.pinkhungry.com/szarlotka-migdalowa/
    dzięki za przepis :)

Odpowiedz na „MajanaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>