Świąteczne ciasto cytrusowe

świąteczne ciasto cytrusowe

W jednym z moich ostatnich ulubionych filmów „Marina Abramovic: The Artist is Present” jest taka scena, w której główna bohaterka, światowej sławy artystka – performerka Marina Abramovic chorując leży w czerwonej pościeli i ubrana w czerwoną szatę trzyma w ręku krwisto czerwone pomarańcze. Twierdzi, że czerwień to kolor stymulujący i obcowanie z nim przywraca jej siły witalne. Na początku bardzo rozbawił mnie ten fragment, a tę swoistą koloroterapię uznałam za zwyczajną fanaberię gwiazdy, choć nie ukrywam – obrazek był to świetny. Nawet przeziębienie może wyglądać malowniczo, o ile tylko zachoruje odpowiednia osoba.

_MG_7607

Ostatnio zaczęłam jednak dużo myśleć o oddziaływaniu kolorów, bo zauważyłam, że gdzie nie spojrzę widzę… pomarańcz. Pomarańcze, mandarynki, persymony, dynia, kumkwaty. Wszystko barwne, żywe i słoneczne. A tymczasem, w naszym domu, kiedy nie buczy nawiewowe ogrzewanie, termometr pokazuje 12 stopni. Czuję wtedy lekki dysonans. Bo jak jest tak zimno, to skąd te soczyste kolory, słodycz i smak. To zupełnie tak, jakby natura podsuwała nam lekarstwa – odtrutkę na czas srogiej zimy. Pomarańcz cieszy oko, promieniuje i daje na chwilę zapomnieć, że za oknem mgła i zimny, przeszywający wiatr. Dla tego w tegoroczną zimę będę rzucać pomarańczą i cytrusami. I Was do tego też zachęcam.

_MG_7610_MG_7630

_MG_7638

_MG_7656

_MG_7672

Poczwórne uderzenie na początek. Pomarańcze, cytryny, limonka, obdarte ze skórki, wyciśnięte z soku. I te kandyzowane kumkwaty. Do tego pistacje, wanilia, migdały i woda różana, lukier królewski. To ciasto maksymalne, bogate jak keks, delikatne jak biszkopt. Wilgotne, nie za słodkie, odurzające od wszystkich aromatów. Do przetestowania koniecznie teraz, kiedy cytrusy pachną najbardziej. No i te święta co raz bliżej.

świąteczne ciasto cytrusowe

Świąteczne ciasto cytrusowe

(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!)

2,5 szklanki mąki + 3 płaskie łyżki na obtoczenie kumkwatów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody

5 jajek

2/3 szklanki cukru

100 g miękkiego masła

150 g sera ricotta

4 łyżki syropu z kumkwatów (opcjonalnie)

1/2 szklanki prażonych pistacji

1 szklanka kandyzowanych kumkwatów (przepis) lub innych owoców

1 pomarańcz, 1 cytryna, 1 limonka

1 laska wanilii

1 łyżka wody różanej

płatki migdałowe

Mąkę przesiej do miski i zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odstaw na bok. Do oddzielnego naczynia zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy, cytryny i limonki, następnie wyciśnij z nich sok. Do mikstury dodaj rozpuszczone masło, ricottę, syrop z kumkwatów wodę różaną i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Wszystko dobrze wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.

W oddzielnym naczyniu umieść cukier i jajka. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach przez dobrych kilka minut  – masa powinna stać się biała i bardzo puszysta. Do ubitej masy dodaj jedną trzecią składników sypkich, zmiksuj je delikatnie, a następnie dodaj 1/3 masy cytrusowo – maślanej. Powtórz czynność w dwóch kolejnych turach. Kumkwaty zmieszaj z 3 łyżkami mąki (zapobiegnie to opadnięciu owoców na spód ciasta) i razem z pistacjami dodaj do ciasta. Zamieszaj tylko przez chwilę, do momentu aż owoce i orzechy połączą się z ciastem.

Ciasto rozłóż do dwóch foremek keksowych (20cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i posyp obficie płatkami migdałowymi. Dociśnij je delikatnie do wierzchu ciasta. Piecz przez ok 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym d 175 stopni. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek zanurzony w cieście wychodzi z niego suchy, ciasto jest gotowe.

Ciasto bardzo dobrze wystudź na kratce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od upieczenia, kiedy bardzo dobrze wystygnie. Możesz je polukrować, ale nie musisz. Jeżeli się na to zdecydujesz, posyp je jeszcze płatkami migdałowymi, pozostałymi pistacjami i cząsteczkami kandyzowanych owoców.

Smacznego!

świąteczne ciasto cytrusoweświąteczne ciasto cytrusowe

świąteczne ciasto cytrusowe

 

 

9 thoughts on “Świąteczne ciasto cytrusowe

  1. Ależ to ciasto wygląda cudownie! Wspaniale napakowane pysznościami.
    Cudowne zdjęcia.
    Pozdrawiam :)

  2. cudowne chyba się skuszę :-)

    • Ja z innej beczki. Pod postem o pomarańczach w różanym syropie ostatnie zdjęcie prezentuje jakieś mięsko z awokado i fasolą, wygląda rownie smacznie jak pomarańcze, niemniej jednak nie pasuje do posta, co niniejszym zgłaszam :)

  3. Tyle cytrusow jednym, polubiłabym na pewno to ciasto :)

  4. Wygląda mega apetycznie i chciałam je zrobić niestety nie mam pojęcia gdzie mogę dostać następujący składnik: „syropu z kumkwatów”! Jakieś podpowiedzi?

  5. Mam pytanie: czy te 2.5 szklanki mąki na liście składników uwzględniają te 3 łyżki do obtoczenia kumkwatów, czy to raczej 2.5 szklanki plus 3 łyżki do kumkwatów?

  6. rozumiem, ze pistacje nie powinny być solone. czy można je wymienić na jakieś inne orzechy? pistacje bez soli ciężko znaleźć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>