Suszone czerwone pomidory, ricotta, piniole i spaghetti. I kapary.

Najgorsze minęło. Po gwałtownym obkurczeniu się czasoprzestrzeni nadeszła chwila wytchnienia. Za mną dużo ukończonych historii, choć jeszcze nie wszystkie. Ale spokojnie, teraz będę się im mogła oddać z należytą atencją i zaangażowaniem. Przepraszam, że piszę trochę na okrągło, bez konkretów, ale jak wszystko się uprawomocni, z przyjemnością podzielę się z Wami efektami swojej pracy po godzinach.

W takich zwichrowanych momentach, a jakże, makaron. Moje ukochane spaghetti. Wiedzieliście, że można je dostać w różnych grubościach? Dla mnie im cieńsze tym lepsze. Dziś z suszonymi pomidorami, kremową ricottą i orzeszkami pinii. Z przepisu od Hani Kasi, choć nie do końca, gdyż nie miałam akurat w domu wszystkich składników. Nic nie szkodzi. I tak wyszło przepysznie..

 

 

125 g ricotty

8 suszonych pomidorów

2 łyżki orzeszków piniowych

1 łyżka kaparów

1 łyżeczka wody

1 łyżeczka oliwy z pomidorów

200 g makaronu spaghetti

szczypta oregano

sól, pieprz

 

Rozgrzej patelnię i wsyp na nią piniole. Praż orzeszki przez 3 – 4 minuty uważając, aby się nie spaliły. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia.  W miseczce zmieszaj ricottę z wodą i oliwą. Posiekaj dość drobno suszone pomidory, kapary i orzeszki piniowe. Dodaj do ricotty, zamieszaj. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i z powrotem wrzuć do garnka w którym się gotował. Dodaj ricottę i dokładnie połącz z nią makaron. Nałóż na talerz i zajadaj. Życzę Ci smacznego.

 

 

2

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>