Spieszmy jeść szparagi… – zupa szparagowa z mlekiem kokosowym

tak szybko się kończą. Przepisy z nimi omijają kolejkę potraw do opublikowania na blogu. No ale kiedy mają się pojawić, jak nie teraz. Za chwilę przed Wami zupa szparagowa. Powstała na totalnym fristajlu. Akurat miałam w lodówce trochę mleka kokosowego, więc postanowiłam dokupić te białe i trzasnąć zupkę. Wyszła przepyszna – szparagowa, z delikatną kokosową nutą i świeżym cytrynowym posmakiem.


zupa szparagowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 pęczek białych szparagów

0,5 puszki mleka kokosowego

0,6 litra bulionu warzywnego

0,5 szklanki śmietany kremowej

1 łyżka mąki

sól, pieprz, gałka muszkatułowa

garść grzanek

koperek

cytryna do smaku

 

Szparagi obieramy ze skóry i odcinamy zdrewniane końcówki. Nie wiem jaki diabeł mnie podkusił, żeby kupić te cienkie. Obieranie zajęło mi kupę czasu, a wcale nie musiało. Sporządzone szparagi wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby ta lekko je przykryła. Wstawiamy garnek na gaz o gotujemy 20 minut.

Następnie ugotowane szparagi miksujemy. Do pure dolewamy bulion warzywny, gotujemy przez chwilę, aż zacznie wrzeć. Dodajemy mleko kokosowe wymieszane ze śmietaną i łyżką mąki. Zabielamy zupę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia.

Zupę wlewamy na talerz. Posypujemy grzankami, koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wypas.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>