Spaghetti z mulami. I winem.

W porze obiadu jestem Włoszką. W czasie deseru staje się Francuzką. Kiedy przychodzi do wyboru wina przeistaczam się w Niemkę. Czasami jestem wszystkim na raz. I wtedy robię włoską pastę, w maślanym sosie na niemieckim winie. Keine grenzen!! :)

 



1 kg muli

50 g masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

150 ml białego wina (użyłam Sylvanera)

200 g makarony spaghetti

natka pietruszki

 sól, pieprz

 

Masło topię na spodzie dużego garnka. Dodaję pokrojoną w plastry cebulę i posiekany ząbek czosnku. Duszę do momentu, aż cebula nieco zmięknie. Wlewam wino. Gotuję wszystko krótką chwilę, aby alkohol odparował. Dodaję przebrane mule (odrzucam te otwarte i popękane). Przykrywam garnek pokrywką i duszę wszystko przez 6-7 minut. Potem zlewam sos na patelnię i jeszcze chwilę go odparowuję, aby zredukował się o połowę. I z powrotem do garnka, do muli.

Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony wrzucam do garnka z mulami, dodaję pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszam. I już.

 



 

 

 



 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>