Spaghetti bolognese po polsku.

Nie ma chyba bardziej klasycznego a zarazem popularniejszego przepisu kuchni włoskiej. Ile kuchni, tyle wersji tej pasty. I nie ma się co dziwić – pożywny mięsny sos, energetyzujący makaron i włoskość zaklęta w przyprawach sprawiają, że danie bardzo szybko zaszczepiło się poza swoją ojczyzną. Sama pamiętam, że makaron spagetti z mięsnym sosem było jedną z ulubionych potraw mojego dzieciństwa. Sos boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z miasta Bolonia. Jego sekretem jest powolne duszenie mięsa podlanego czerwonym winem, pomidorami z dorzuconą zaledwie garstką warzyw. Znawcy tematu radzą mięso podprawić szczyptą cynamonu i jednym lub dwoma goździkami. No cóż, ja swoje spaghetti traktuję jako potrawę ekspresową. Przyrządzenie jej zajmuje mi nie więcej niż pół godziny. W dodatku bardzo lubię ją robić, gdyż wyjątkowo mało się przy niej bałagani. Wszystko wyciąga się z opakowań, puszek, słoiczków. Chwilę się dusi i gotowe. Chociaż teraz jak poczytałam o bolońskich zwyczajach, to następnym razem wykorzystam wino, boczek, cynamon i goździki…


0,5 kg mielnoego mięsa wieprzowo – wołowego

2 puszki krojonych pomidorów

0,5 słoika przecieru pomidorowego

2 łyżeczki cukru

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki ziół prowansalskich

2 łyżki oregano

parmezan, sól, pieprz


Cebulę i ząbek czosnku kroimy na drobne kawałki i podsmażamy lekko na oliwie. Do mięsa dodajemy mięso. Smażymy przez 10 minut raz na jakiś czas mieszając.

Mięso zalewamy dwoma puszkami pomidorów. Dodajmy pokrojony w drobne kawałeczki czosnek, dokładnie mieszamy i przykrywamy. Dusimy przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu koncentrat pomidorowy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy go rozrzedzić wodą. Dodajemy zioła: zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz. Kiedy sos zacznie bulgotać, jest gotowy.

Sosem polewamy makaron spaghetti ugotowany oczywiście al dente. Posypujemy startym parmezanem, przystrajamy bazylią lub świeżym oregano :)

La vita e bella! Buon appetito!

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>