Spaghetti alla Daft Punk

Inspiracje do gotowania można znaleźć wszędzie. Mój ulubiony przepis na absolutnie przepyszne letnie spagetti pochodzi z poniższego teledysku :)

Co roku, kiedy sezon pomidorowy zaczyna nabierać czerwonych rumieńców obkupuję się w pomidory i w rytm muzyki techno gotuję tę pastę. Uwielbiamy ją – jest prosta, lekka, a jej smak to esencja lata.

8  pomidorów

2 suche papryczki chilli

3 cebule

3 ząbki czosnku

garść bazylii

2 łyżeczki cukru

oliwa, sól, pieprz

opakowanie makaronu spaghetti

W garnku zagotowujemy wodę. Pomidory nacinamy i wkładamy do wody na 1 – 2 minuty. Wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki, która nie powinna sprawiać żadnego oporu. Kroimy w dość drobną kostkę.

Na dużej patelni podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, posiekany czosnek oraz papryczkę (czasami daję, czasami pomijam). Dusimy parę minut aż cebulka zmięknie, ale nie zarumieni się. Dodajemy pokrojone pomidory. Rozpoczyna się dość żmudny proces odparowania wody, trwa mniej więcej 40 minut do godziny. W tym czasie warto raz na jakiś czas przemieszać sos.

Kiedy większość wody odparuje, a pomidory zacznie przypominać esencjonalny sos pomidorowy dodajemy świeżą bazylię, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos pięknie nam zgęstnieje.

Gotowym sosem polewamy ugotowany al dente makaron. Posypujemy świeżo startym parmezanem lub grana padano. Posypujemy świeżą bazylią. Od tej pory formacja Daft Punk nie kojarzy nam się tylko i wyłącznie ze świetną muzyką :)

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>