Spaghetti aglio, olio e peperoncino

 Drobniutko posiekane składniki tego dania zmieściłyby się zapewne w naparstku. Dzięki oliwie mogą roznieść swoje buńczuczne smaki po solidnej porcji makaronu dla dwóch osób. Minimalne z pozoru danie zaskakuje maksymalnie bogatym smakiem.

 

 

8 łyżek oliwy

2 ząbki czosnku

1/2 papryczki chilli

3 duże listki pietruszki

350 g makaronu spaghetti


Papryczkę pozbawiamy nasion, siekamu drobniutko. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki. Do garnuszka wlewamy najlepszą oliwę, wrzucamy na nią czosnek i chilli. Na najmniejszym ogniu podgrzewamy oliwę przez kilka minut do momentu, aż czosnek stanie się złoty. Wówczas ściągamy rondelek z ognia i dodajemy bardzo drobno posiekaną pietruszkę.

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, mieszamy z oliwą, jemy natychmiast. Długo pamiętamy o tym pysznym posiłku – nie daje nam o nim zapomnieć kawałek nasionka chilli, który jakimś cudem dostał się pod paznokieć i cholernie piecze.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>