Soli, soli, soli. I kaparów i masła brązowego trochę.

Wyjątkowo nie gniewam się, kiedy na początku miesiąca 07:30 budzi mnie telefon od kuriera, że będzie u mnie między 13-14. Uzbrajam się w cierpliwość i czekam na swojego świętego mikołaja. O wyznaczonej godzinie przejmuję brązowe pudełko i spieszę rozpakować prezenty. Moja wishlista na amazonie jest bardzo długa. Co miesiąc znikają z niej dwie, trzy pozycje, przybywa kolejnych pięć. Niekończąca się opowieść. Najbardziej lubię książki z dużą ilością fotografii. Ostatnią – The clatter of forks and spoons (aut. Richard Corrigan)* kupiłam tylko dla tego, gdyż urzekło mnie zdjęcie okładki przedstawiające sztućce w zlewie. Takie zdjęcia podobają mi się najbardziej – pozornie niewystylizowane, których piękno wynika z potrawy a nie bibelotów dookoła niej. Zastane tu i teraz, lekko niedoskonałe, niesamowicie klimatyczne.

2 filety z soli

25 g masła

łyżka kaparów

natka z pietruszki

1 cytryna

oliwa z oliwek

Patelnie pokrywamy cieniutką warstwą oliwy. Pół cytryny filetujemy, z pozostałej połówki wyciskamy sok. Na rozgrzanym tłuszu umieszczamy rybę. Zostawiamy ją na 4 minuty bez poruszania. Po tym czasie ostrożnie przekładamy rybę na drugą stronę. Dodajemy połowę masła. Smażymy przez kolejne 4 minuty.

Po upływie 4 minut zsuwamy rybę z patelni, przykrywamy aby nie straciła ciepła. Do pozostałych na patelni soków dodajemy pozostałe masło i podgrzewamy wszystko do momentu aż zacznie intensywnie pachenić i zrobi się lekko brązowe. Kiedy wyraźnie się zarumieni się wlewamy sok z cytryny (uwaga, będzie pryskać). Sosem polewamy rybę, posypujemy posiekanymi kaparami i pietruszką. Zdobimy filetami z cytryny. Jedząc rybę myślimy o tych wszystkich ksiażkach, które czekają na nas gdzieś w internecie.

* przepis pochodzi ze wspomnianej książki The Clatter of Forks and Spoons, autor używa lokalnej odmiany soli, całej świeżej ryby, nie mrożonych filetów. Ale… na bezświeżorybiu i mrożony filet ryba. Jakby nie było – smakuje toto wybornie.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>