Soba z pieczoną dynią i pieczonym bakłażanem

Ulubionym warzywem tej jesieni już chciałam ogłosić bakłażana, kiedy na bazarkowych stoiskach zaczęła pojawiać się dynia. Dynia, a w zasadzie jej kolor przyciąga mnie. Jak tylko ją widzę, chcę ją mieć.

Z dyni ktoś sobie kiedyś zakpił. Przy tak intensywnym kolorze tak mdławy i surowy miąższ wydaje się być niemożliwy. A jednak. Zawsze łapię się na tym, że kiedy z wielkim trudem i wysiłkiem przekroję ją w końcu na pół, mam ochotę ciąć ją w plastry i jeść jak melona. Niestety, tutaj zęby nie wbija się w miękki miąższ a po brodzie nie pocieknie słodki sok. Dynia to twarda zawodniczka, a swoje wdzięki ujawnia dopiero po odpowiednim potraktowaniu. Pewnie ze względu na kolor karnacji lubi ciepło, które nadaje jej cień  smaku. Ten bywa zróżnicowany w zależności od gatunku, ale rozpięłabym go pomiędzy bardzo mdławy – mdławy. Nawet mój ulubiony gatunek – zgrabna hokkaido, choć po upieczeniu smakuje trochę jak słodki ziemniak wymaga całkiem sporej dawki przypraw.

Całkiem przyprawiona będzie dynia w mojej dzisiejszej propozycji, która na podium stawia równie ją, co bakłażana. Obydwoje od początku integrują się w piekarniku, aby potem zmieszać się z gryczanym makaronem i całkiem sporą dawką przypraw. Makaron rozgrzewa bez względu na to, czy spożywany jest na ciepło czy zimno. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że lepiej smakuje po okresie leżakowania w lodówce, kiedy wszystkie smaki mają okazję się przegryźć…

0,5 kg dyni hokkaido

1 średni bakłażan

3 cm kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju sezamowego

1 małe chilli

3 porcje makaronu soba

kolendra, szczypiorek

limonka


Bakłażan przetnij na pół, każdą część owiń folią aluminiową, połóż na blaszce. Dynię potnij na plastry o grubości 1 cm, pozbaw je skóry i połóż na blaszce obok zafoliowanego bakłażana. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 40 – 50 minut. Następnie lekko ostudź. Dynię potnij w mniejsze kawałki, z bakłażana wydrąż miąższ za pomocą łyżki (skórę wyrzuć).

Na patelni pogrzej olej sezamowy, podsmaż na nim przez chwilę drobno posiekany imbir, plasterki czosnku po czym dodaj miąższ z bakłażana. Smaż przez kilka minut. Makaron soba ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj na patelnie. Wymieszaj wszystko dokładnie. Tak przygotowany makaron przełóż do dużej miski, posyp kostkami pieczonej dyni, kolendrą, szczypiorkiem i pokrojonym chilli. Podawaj z ćwiartkami limony lub cytryny, która dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Smacznego!

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>