Sezonowa frittata

W ilu kartonach zmieściłbyś swoje życie? W dziesięciu? Dwudziestu? A może dwustu? Czternaście kartonów, które przyjechały do nas dzisiaj stoją zapakowane po brzegi. A nie jesteśmy nawet w połowie. Zabrałam prawie wszystkie książki kucharskie, ulubione filmy, książki, albumy fotograficzne. Podobno w takich chwilach wychodzi, czego tak naprawdę potrzebujemy. Z czego korzystamy, a co jest nam zbędne. Co chcemy mieć przy sobie, bez czego możemy się obejść.  Ja jestem zbieraczem. Lubię przedmioty i najchętniej wzięłabym wszystko. Ale wiem że to bez sensu. Od pewnych rzeczy zrobię sobie urlop, a kiedy powrócę będę się nimi cieszyć po trzykroć.

Moja kuchnia jest już nieczynna. Opróżniłam lodówkę, szafki i zakamarki. Spakowałam wszystkie foremki i blaszki. Przede mną tygodniowy urlop od gotowania. Nie mogę się doczekać, kiedy umoszczę się w nowej kuchni naszego praskiego mieszkania. Dzisiaj zdradzę Wam tylko, że jest wielka, jasna i ma spiżarnię! I to większą od tej, którą ma Nigella! :) Zanim zaproszę Was do niej podzielę się z Wami przepisami, które powstały w ostatni weekend. Mając na uwadze wolne gotowałam i fotografowałam jak szalona. Zacznę od frittaty, w której zawarłam esencję sezonu: świeży szpinak i szparagi doprawiwszy je pysznym kozim serkiem.

 

1 pęczek zielonych szparagów

250 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 mała cebulka

4 jajka

2 łyżki jogurtu naturalnego

kozi twarożek

oliwa, sól, pieprz

 

Szparagi wrzuć w całości do wrzącej wody. Gotuj przez trzy minuty, następnie umieść je pod strumieniem zimnej wody, aby przerwać proces gotowania. Szpinak oczyść, przepłucz, posiekaj na drobne kawałki. Smaż na oliwie tylko do momentu aż wyraźnie zmięknie i skurczy się, niestety, o ponad połowę. Dodaj wtedy posiekany czosnek i cebulkę, smaż przez dwie, trzy minuty. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Odetnij główki szparagów, a to co pozostanie potnij w centymetrowe kawałki. Główki odłóż na bok, resztę dodaj do szpinaku. W misce rozbij jajka z jogurtem. Do masy wrzuć szpinak ze szparagami, dokładnie wymieszaj. Całość masy wylej na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smaż frittatę z jednej strony na złoty kolor, około 5 minut na średnim ogniu. Następnie przewróć ją na drugą stronę lub ewentualnie wstaw patelnię do piekarnika, aby się dopiekła z wierzchu. Udekoruj cząstkami koziego sera i pozostałymi główkami szparagów. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>