Sezamowa bruschetta z jajkiem w koszulce i avocado

Z chlebów Tartine (klik), które ostatnio namiętnie piekę najbardziej smakował mi ten prażonym sezamem. Dwie szklanki sezamu wystarczy podpiec w piekarniku na złoto, a następnie dodać do ciasta chlebowego po pierwszym złożeniu. W trakcie długiej fermentacji chleb na wskroś przenika sezamowym aromatem, a prażone ziarna dodają fantastycznej tekstury puszystemu miąższowi.

Obecność sezamu jest tak mocno zaznaczona, że chleb może stanowić nieanonimową podstawę większej kompozycji smakowej. Połączyć się ze swoim ulubionym kumplem avocado. Jajko w koszulce oprócz niewątpliwej wartości wizualnej i smakowej sprawia, że bruschetta przestaje być tylko przekąską, stając się pożywnym obiadem.

2 grube kromki chleba sezamowego

1 ząbek czosnku

1 avocado

1 łyżka oliwy

1 limonka

garść kolendry

2 jajka

kilka pomidorków koktajlowych

kilka listków rukoli

sól, pieprz

Pieczywo opiecz w piekarniku lub tosterze, następnie natrzyj czosnkiem. Avocado pokrój w drobną kostkę. Dodaj sok z limonki, jedną łyżkę z oliwy i posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszaj. Ułóż na podpieczonym chlebie.

W garnku zagotuj wodę, wlej 2 łyżeczki octu winnego. Jajko wbij do szklanki. Zamieszaj wodę w garnku i kiedy powstanie wirek wlej do garnka jajko ze szklanki. Gotuj 1,5 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, kiedy troszkę odparuje przełóż połóż je na kromce chleba. Powtórz czynność z następnym jajkiem.

Kanapki udekoruj pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli. Oprósz solą i pieprzem. Spożywaj natychmiast, uważając na wylewające się strumieniami żółtko ;)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>