Sernikobrownie z dynią i orzechami

Dynia przetoczyła się przez mojego bloga już w różnych odsłonach. Ale na słodko jej jeszcze nie było. Zainspirowana niedawno pudełeczkiem z dyniowym cheescake brownie w proszku, które chłopaki z piekarni Baked sprzedają w delikatesach Williams Sonoma postanowiłam opracować swoje własne. Jesienne w smaku, słoneczne w kolorze. Zamiast cukru z miodem. Zamiast mąki z orzechami. No i z dynią, w której temacie nie jest to na pewno ostatnie słowo.

150 g gorzkiej czekolady

120 g masła

3 jajka

3 łyżki miodu

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

1/2 szklanki mąki

Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z miodem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i dokładnie zamieszaj. Następnie dodaj mąkę, orzechy i delikatnie połącz z masą czekoladowo – jajeczną. 2/3 masy wylej i równomiernie rozprowadź po spodzie blaszki (20 x 30 cm). Pozostałą część odłóż na bok. Przygotuj masę sernikową:

1 szklanka twarogu sernikowego (ok 350 g)

1 szklanka puree z dyni

1/2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki miodu

3 jajka

Wszystkie składniki utrzyj mikserem na jednolitą masę. Wylej ją w całości na spód brownie. Na masę sernikową wyłóż pozostałą masę brownie, którą zaaranżuj w nieregularne mazaje. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut. Wystudź i schłódź w lodówce. Najlepiej całą noc. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>