Sernikobrownie bananowe

Słodko tu, oj słodko. A będzie jeszcze bardziej. O ile latem słodycze mogły dla mnie praktycznie nie istnieć tak teraz, kiedy temperatury z każdym dniem odważniej zmierzają ku zeru kawałek ciasta do śniadania to jak zatankowanie baku do pełna na stacji benzynowej. Na czeskie cukiernie nie ma co liczyć, wizyty gości również sprzyjają wypiekom, zapasy twarogu co i rusz odnawiają się lodówce, więc jest jak jest. Mam nadzieję, ze Was jeszcze nie zemdliło i z radością przyjmiecie przepis na kolejne sernikobrownie.

To już trzecie, które pojawia się tutaj w niedługim czasie, ale do tego typu ciasta mam ostatnio ogromną słabość. Dla mnie sernikobrownie to ciasto środka, kiedy chce się coś słodkiego, a serce rozdarte pomiędzy sernikiem a czymś z czekoladowym. Ten typ to dla mnie połączenie idealne, wilgotne i niekoniecznie bardzo słodkie. To brownie jest bardzo bananowe, na szczęście nad słodyczą panuje subtelna gorycz czekolady. Także może następnym razem, zamiast przerobić dojrzałe banany na chlebek Sophie Dahl, skorzystacie z tego przepisu ;)

200 g ciastek owsianych w czekoladzie

70 g masła

Ciastka rozdrobnij w blenderze na pył. Masło rozpuść w garnuszku i połącz je z ciastkami. Okruszkami wyłóż blaszkę (20×30 cm). Schowaj do lodówki. Przygotuj masę brownie.

150 g gorzkiej czekolady

100 g masła

2 jajka

3 płaskie łyżki cukru

1,5 szklanki mąki

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem na puszysto. Dodaj roztopioną czekoladę i zamieszaj. Dodaj mąkę i połącz z ciastem. Odstaw na bok. Przygotuj masę sernikową.

3 duże dojrzałe banany

500 g twarogu sernikowego

2-3 łyżki cukru

3 jajka

1 łyżka esencji waniliowej

Banany zmiksuj mikserem, lub rozdrobnij widelcem do otrzymania papki. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na gładką masę.

Na wcześniej przygotowany spód wylej 3/4 masy brownie. Rozprowadź ją dokładnie, a następnie wylej na nią całą masę sernikową. Rozsmaruj ją równomiernie, a następnie ozdób ją nieregularnymi kształtami z pozostałej masy brownie.

Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez 40 minut. Wystudź, a następnie schowaj do lodówki na całą noc. Pokrój w kwadraty. Możesz, a w zasadzie powinieneś je jeszcze ozdobić gotową masą krówkową :) Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>