Sernik z przypalanym masłem

Możecie go znać z KUKBUKA, w którym debiutował wiosną tego roku. Sernik z przypalanym masłem to jeden z najbardziej rozkosznych wypieków, które wymyśliłam. To zupełnie inny sernik od tych, które przywykłam robić. Minimalny, cienki, bez zbędnych dodatków, ale konkretny. Cały sekret tkwi w przypalonym maśle, które dodaje niesamowitego smaku. Naprawdę nie trzeba wiele, aby dać się mu uwieść. 

Przedwczoraj upiekłam go po raz któryś  - przygotowanie i upieczenie zajęło mi niespełna godzinę, nawet nie wyciągałam miksera, bo wszystkie składniki wrzuciłam do jednej miski i po prostu wymieszałam trzepaczką. Tym razem zastąpiłam cukier złotym syropem (golden sirup), który dodał mu karmelowej, znowu lekko przypalonej słodyczy. Niniejszym pracę nad przepisem uznaję za zakończoną ;)


1/3 kostki masła

1 szklanka bułki tartej

2 łyżki cukru

szczypta soli

Masło rozpuść na patelni. Dodaj bułkę tartą, cukier i sól. Smaż chwilę, do momentu, aż bułka troszkę się zarumieni. Wyłóż spód blachy (24 cm) przygotowanymi okruszkami i dociśnij. Tortownicę schowaj do lodówki. Przygotuj masę serową:

150 g masła

500 g serka philadelphia (lub innego serka kremowego)

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka esencji waniliowej

3 jajka

1/2 szklanki golden sirup (lub cukru)

Masło rozpuść na patelni, kiedy zacznie się pienić zacznij je mieszać i smażyć do momentu, aż uzyska głęboki, brązowy kolor. Odstaw je na bok do ostygnięcia. W misce umieść cukier, sól, przestudzone masło, esencję waniliową, ser i golden sirup. Utrzyj wszystko na gładką masę.

Masę sernikową przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piecz przez 40 minut w 140 stopniach. Wystudź i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!



3 thoughts on “Sernik z przypalanym masłem

  1. […] słodkością jest niesamowity sernik z przepisu niezastąpionej Moniki, która gotuje, bo lubi. Słodki, ale nie za bardzo. Delikatny, puszysty, na chrupkim spodzie. Ja lekko pobawiłam się […]

  2. To jest bardzo, bardzo pyszny sernik! Zrobiłam dwa razy, za każdym razem urzekł częstowanych. Dzięki!

  3. Sernik wyszedł pływający. Coś jest nie tak z proporcjami albo temperatura pieczenia…?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>