Sernik stracciatella na spodzie brownie

Czas leci niespodziewanie szybko. Pomału dobijamy do pół roku, kiedy nasz dom przenieśliśmy z Warszawy do Pragi. Kolejne miesiące mijają ekspresowo, a wydarzenia które mają nastąpić i na które czekam niecierpliwie tylko dodają tempa rzeczywistości. Od nie pamiętam kiedy weekendy noszą imiona kolejnych gości, a piekarnik z radością zagrzewa się do osładzania czasu. Śliwkowe dla Teściów, sernik dla Basi i Piotrka, sernikobrownie dla Eli i Emilki, sernik stracciatella dla Janusza…

Delikatny, dość wytrawny. Pełen atomów gorzkiej czekolady. Lekko pijany od nalewkowych wiśni. Wilgotny i kremowy, bo pieczony w kąpieli wodnej. Ten sernik to propozycja dla dorosłych. Idealny na długie rozmowy o życiu, przy kubku mocnej herbaty.

50 g czekolady

50 g masła

1 jajko

4 łyżki cukru

2 łyżki mąki

3 łyżki wiśni w spirytusie

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i czekoladę, zamieszaj. Dodaj mąkę i drobno posiekane wiśnie, dobrze połącz je z masą. Całość wylej na spód tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Przygotuj masę serową.

1/3 szklanki cukru

50 g miękkiego masła

3 jajka

0,5 kg sera twarogowego

1 laska wanilii

50 g gorzkiej czekolady

Czekoladę posiekaj na możliwie najmniejsze drobinki, ewentualnie zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną czekoladę schowaj do lodówki, aby w trakcie mieszania nie rozpuściła się i zabarwiła sernika. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg, miksuj chwilę na niskich obrotach miksera. Dodaj kolejno jajka, nasionka wydłubane z laski wanilii. Dodaj schłodzone czekoladowe drobinki i delikatnie połącz je z masą za pomocy łyżki. Masę sernikową wylej na spód brownie.

Tortownicę wstaw do większej blachy i nalej do niej tyle wrzątku, aby woda sięgała połowy tortownicy z sernikiem. Delikatnie przenieś blachę do piekarnika. Piecz sernik przez 45 minut w 160 stopniach. Delikatnie wyjmij blachę z piekarnika, wyjmij formę z sernikiem, zdejmij folię aluminiową z formy. Sernik pozostaw do ostygnięcia, a następnie schowaj go do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj sernik wiśniami w alkoholu. Smacznego!

 

 

 

2 thoughts on “Sernik stracciatella na spodzie brownie

  1. Nie wiem, czy wiśnie w spirytusie są w sprzedaży, czy trzeba sobie samemu zrobić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>