Sernik noworoczny

Była już 20:00, a my wciąż nie wiedzieliśmy gdzie spędzimy Sylwestra. Wracając z długiego spaceru na wszelki wypadek zaopatrzyliśmy się w butelki Bohemia Sekt, które miały wystrzelić na Moście Karola, Staromiejskim Rynku, a może pod naszą kamienicą. W trakcie partyjki w kości miała zapaść decyzja, ale padł pomysł by rozegrać ją w hospodzie znajdującej się na rogu budynku. A potem się zobaczy.

Tymczasem „U Różeny” dwa suto zastawione stoły zajęła starsza młodzież z okolicznych kamienic. Nasi nieznajomi sąsiedzi popijający kolejne piwa przy estradowej muzyce Karela Gotta i cygańskich hitach po polsku. Szefowa błyskawicznie reagująca na widok pustego kufla kategorycznie zachęcała do tańca, więc ani się obejrzeliśmy, jak wciągnął nas wir tej jedynej w swoim rodzaju imprezy. Z żalem opuszczaliśmy lokal na kilkanaście minut przed północą, bo z każdym kuflem piwa atmosfera coraz bardziej przypominała czeski film. Tylko chęć obejrzenia noworocznej północy mogła tłumaczyć przedwczesne wyjście.

Kolejne godziny to już skąpana w sztucznych ogniach Praga oglądana z perspektywy murowanego płotu, spontaniczne wejścia do żiżkowskich klubów, toasty na ulicy z butelek nieznajomych. Powrót do domu, dobrze po trzeciej. I sernik na finał tej wyjątkowej nocy. Kremowy, lekko cynamonowy. Z jabłkami, toffie i migdałową kruszonką.

100 g migdałów

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki

1/2 kostki masła

Migdały upraż na suchej patelni, zmiel przy pomocy blendera. W misce zmieszaj cukier, mąkę i mielone migdały. Dodaj masło i dokładnie rozetrzyj je z sypkimi składnikami. Otrzymaną kruszonkę podziel na dwie części. Jedną połową wyłóż spód tortownicy (23 cm), drugą schowaj do zamrażarki. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj masę serową:

7 małych jabłek

3 łyżki cukru

1/2 szklanki rodzynek

100 ml rumu

200 g domowego karmelu (krówek lub masy kajmakowej)

1 cytryna

2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 kg twarogu sernikowego

8 jajek

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło, dodaj jabłka, rodzynki, rum, sok i startą skórkę z cytryny, cukier i cynamon. Duś chwilę, aż jabłka staną się miękkie, a płyny trochę odparują. Pod sam koniec dodaj karmel lub kajmak (jeżeli dodajesz cukierki podgrzej je chwilę, aby się rozpuściły), dokładnie połącz go z jabłkami, zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

W misce umieść twaróg, miksuj go na wolnych obrotach wbijając kolejne jajka. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną. Do masy serowej dodaj przestudzone jabłka. Dokładnie zamieszaj przy pomocą łyżki. Masę wylej na podpieczony spód, a wierzch posyp pozostałą kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 70 minut. Aby kruszonka ładnie się zarumieniła na ostatnie 15 minut możesz zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Sernik wystudź, a następnie włóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyciągnij go z lodówki, aby doszedł do temperatury pokojowej i  posyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Smacznego!

3 thoughts on “Sernik noworoczny

  1. Upiekłam i wyszedł pyszny, tylko ta cytryna w masie mi przeszkadzała. Ale poza tym super, a migdałowa kruszonka rewelacyjna! Pozdrawiam

  2. jeżeli dodaję krówki to najpierw powinnam je rozpuścić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>