Sernik nie tylko od święta…

Dawno temu, mając jakieś dwanaście lat zapytałam swojej mamy: Mamo, mamo! Czy barszcz barszcz biały można jeść też nie w Wielkanoc?  Wtedy wydawało mi się, że można go spożywać tylko przez trzy dni w roku, a ja uwielbiałam go tak bardzo… Jest wiele potraw i ciast, które kojarzą się tylko ze świętami. Czekamy na nie cały rok, a potem ciężko się nam od nich oderwać. Sernik „z kratką” krakowski bez wątpienia należy do nich.  Ale tak jak moja mama pokręciła wtedy rozbawiona głową, tak i mi czasami zachciewa się czegoś odświętnego zupełnie bez okazji…

Sernik krakowski to sernik idealny, czysta klasyka. Najważniejszy jest w nim ser, który tylko lekko podkreślają kruche maślane ciasto i odrobina bakalii . Warto więc zaopatrzyć się w ten najlepszy sprzedawany na kilogramy, a następnie cierpliwie zmielić go w domu po trzykroć. Oczywiście ser wiaderkowy też się nada, o ile tylko będzie to twaróg. Żaden serek śmietankowy, kremowy, ani homogenizowany, to już nie będzie to…

Zacznij od kruchego ciasta:

1 laska wanilii

250 g mąki

125 g masła w temp. pokojowej

125 g cukru pudru

1 jajko

Do miski przesyp mąkę i dodaj pokrojone w kostkę masło i nasionka z rozciętej wanilii. Palcami rozetrzyj masło z mąką, a następnie dodaj cukier puder i jajko. Szybko zagnieć ciasto, uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na przynajmniej godzinę. Po godzinie podziel ciasto na dwie części. Jedną trzecią uformuj w kulę i włóż z powrotem do lodówki, a pozostałą część rozwałkuj i wyłóż nią tortownicę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową:

8 jajek (białka + żółtka)

100 g masła w temp. pokojowej

1 kg twarogu

250 g cukru

3 łyżki cukru waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g rodzynek

2-3 łyżki skórki pomarańczowej (pominęłam)

1 żółtko 

Białka ubij na sztywno, pod koniec miksowania dodaj 50 g cukru. Kiedy piana zgęstnieje i stanie się błyszcząca schowaj białka do lodówki. W misie umieść masło, pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Utrzyj mikserem wszystko na gładką masę. Zacznij dodawać po jednym żółtku. Następnie, w pięciu porcja dodaj twaróg nie przerywając ucierania. Do masy serowej dodaj połowę ubitej piany z białek. rodzynki, skórkę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Dodaj pozostałe białka i ponownie dokładnie wymieszaj.

Masę serową wylej na podpieczony i lekko przestudzony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, a następnie potnij w paski, z których ułóż kratkę na masie serowej. Zanim włożysz sernik do piekarnika, posmaruj paski ciasta roztrzepanym żółtkiem, aby pięknie zezłociły się podczas pieczenia. Sernik piecz przez 60 – 70 minut w 180 stopniach. Studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schowaj do lodówki na przynajmniej kilka godzin, im dłużej, tym lepiej. Albowiem ten sernik z każdą spędzoną w lodówce nocą staje się coraz smaczniejszy….

Ps. Przepis autorstwa Pierre Hermes’a zapożyczyłam z bloga Lo – Pistachio.

7 thoughts on “Sernik nie tylko od święta…

  1. a tortownica jakiej średnicy?

  2. […] za mazurkiem, ale ja nie jestem ich fanką w ogóle. Najchętniej upiekłabym sernik „z kratką” krakowski, może babkę z palonym cukrem, […]

  3. ciasto należało podzielić na dwie części. „jedna trzecia” z przeznaczeniem na kratkę, to jedna trzeci tej jednej części ,czy jak?

    p.s. jak robiłaś lukier? :)

    • Kasiu, z jednej części spód, z drugiej mniejszej kratka. Lukier zrobiłam mieszając cukier puder z sokiem z cytryny (przesiej szklankę cukru pudru i dodawaj po łyżeczce soku z cytryny dopóki nie utworzy się gęsty, gładki lukier :)

  4. ciasto należało podzielić na dwie części.

    „jedna trzecia” z przeznaczeniem na kratkę, to jedna trzeci tej jednej części ,czy jak?

  5. Mam wielka ochotę na przygotowanie sernika wg. Twojego przepisu:) Czy powinnam użyć sera krajanki i zmielić w zaciszu domowym w maszynce;) czy mogę wykorzystać np. Piątnicę z wiaderka?
    Mam pytanie dotyczące dodawania sera do utartej z masła, cukru i żółtek masy, mogę używać przy tym miksera? Ile minut lub sekund powinnam miksować każdą porcję sera przed dodaniem kolejnej, a może po 200g bez przerwy (np. łyżka za łyżką)?
    Dziękuję serdecznie za odpowiedź:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>