Sernik maślano – śmietankowy

_MG_2362

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, ale ostatnimi czasy ciągnie mnie do klasyki. Dookoła siebie mam tyle cudownych produktów, że naprawdę żal mi zagłuszać ich smaku innymi dodatkami. Zachwycam się tutejszym nabiałem – maślanym masłem i śmietankową śmietanką, ale nie tylko. Już wkrótce napiszę Wam o moich ulubionych tutejszych produktach mlecznych, ale dzisiaj zapraszam na sernik.

_MG_2385

To sernik z założenia bardzo podobny do klasycznego sernika „z kratką” krakowskiego, ale nie patrzyłam na jego proporcja kiedy go robiłam. W lodówce miałam doskonałe, sprzedawane na wagę masło i to właśnie ten genialny smak chciałam uczynić główną nutą tego wypieku. Ponieważ nie sprzedaje się tutaj sera trzykrotnie mielonego, a ja niestety nie posiadam maszynki aby móc to zrobić w domu musiałam ser rozdrobnić blenderem ręcznym. Podlany sowitą porcją śmietanki kremowej osiągnął przepiękną konsystencję, która zaowocowała wilgotnym i aksamitnym ciastem.

To sernik, który w piekarniku bardzo urośnie, najprawdopodobniej pęknie, a potem dość mocno opadnie. Co nie zmienia faktu, że wciąż pozostanie najlepszym sernikiem świata :)

_MG_2256

Sernik maślano – śmietankowy (blaszka o średnicy 20cm)

50 g cukru pudru, 100 g miękkiego masła, 150 g mąki (na spód i boki)

500 g twarogu

100 ml śmietanki kremówki

3 łyżki cukru pudru

100 g najlepszego masła

4 jajka (białka + żółtka)

ziarenka z 1/2 laski wanilii

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki rodzynek namoczonych w alkoholu, odsączonych, posypanych mąką

Zacznij od przygotowania spodu. Masło utrzyj z cukrem pudrem i mąką. Ciasto będzie miało bardzo plastyczną konsystencję, wyklej nim od razu spód i boki tortownicy, starając się zrobić to jak najcieniej i jak najwyżej. Nakłuj gęsto ciasto i wsadź do zamrażarki na 15 minut. Podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach, aż ciasto osiągnie lekko złoty kolor. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Nie wyłączaj piekarnika.

Przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj blenderem ręcznym ze śmietanką. Dodaj masło, cukier, ziarenka wanilii i utrzyj wszystko na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je do masy serowej i delikatnie połącz. Dodaj mąkę ziemniaczaną, rodzynki i jeszcze raz delikatnie zamieszaj.

Masę serową wylej na podpieczony spód, wyrównaj wierzch łyżką. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zaraz po tym skręć temperaturę do 150. Piecz przez ok. 40 – 50 minut, aż środek sernika się zetnie i będzie sprężysty (ale nie płynny) w dotyku. Wierzch sernika powinien lekko się zarumienić. Gotowy sernik wystudź,  a następnie schowaj do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Delikatnie wyjmij z obręczy i krój w grube kawałki. Przed podaniem możesz go oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

_MG_2355

_MG_2370

_MG_2292

_MG_2245

6 thoughts on “Sernik maślano – śmietankowy

  1. cudownie przystojny ten sernik:)

  2. Jak dla mnie może rosną i opadać, jeżeli smakuje tak jak wygląda.

    p.s. nie szkoda Ci było tego kwiatka? ;)

  3. Uwielbiam serniki. Twój wygląda bosko ! Piękne zdjęcia. :)
    Pozdrawiam.

  4. Hej Moniko, piekny sernik i tak apetycznie opisany.

    Napisz prosze, ktore produkty mleczne tak cie w Stanach urzekly…Bardzo chcialabym sprobowac zrobic podobny sernik…:)

    pozdrawiam serdecznie,
    iza

  5. Andrzej Daszkiewicz

    Hmm, a co zrobić z żółtkami? ;) Spróbuję zgadnąć i piekę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>