Plenty More po raz pierwszy: sałatka z pomidorów i granata

_MG_4580

Bardzo dokładnie pamiętam ten dzień, kiedy z kartonika wyciągnęłam niewymiarową książkę kucharską na okładce której widniało nazwisko Ottolenghi. W zasadzie nie wiem, czemu akurat tę przesyłkę pamiętam tak dokładnie. Były ich przecież dziesiątki, a nie od razu ta książka wywarła na mnie wrażenie. Po prostu przekartkowałam ją i odłożyłam na bok. Pewnie chodziło o format. Od tamtego czasu minęły cztery lata, a na mojej półce stoją obok siebie wszystkie książki autorstwa Ottolenghi. On stał się w tym czasie prawdziwą gwiazdą, której książki  Te lata to czas największej przemiany w moim gotowaniu. A może nauczenie się gotowania od nowa. Bo nie mam wątpliwości, że książki Ottolenghi wywarły na mnie największy wpływ spośród wszystkich. Zwrócenie się ku warzywom i kaszom. Gotowanie z tahiną, za’atarem i wodą różaną. Łączenie kolorów i tekstur na równi ze smakiem. Rozbudowa spiżarki. Otwarcie na smaki i historię środkowego wschodu. I wizyta w Ottolenghi w Londynie, które nie zawiodło ni trochę.

_MG_4539
Siedziałam na kanapie, owinięta kocem z paczką książkowych znaczników w ręku. Przyklejałam kolorowe karteczki i kiedy nie dochodząc nawet do połowy książki wykorzystałam wszystkie stwierdziłąm, że to nie ma sensu. Trzeba gotować jak leci, bo przepisy i zdjęcia(!) są tak sugestywne, że po prostu wiedziałam jak pyszna będzie potrawa. Ugotowałam tak wiele przepisów z Plenty, pierwszą książkę znam prawie na pamięć. Jeruzalem bardziej czytałam, z Plenty more dopiero zaczynam. Kupuję warzywa w ciemno, Yotam na pewno będzie miał na nie sposób.

_MG_4647

Zawsze miałam słabość do pierwszych piosenek na płytach. Zawsze tak bardzo wpadały mi w ucho, że czasami zapominałam o reszcie albumu. W końcu lubimy to co najlepiej znamy, a to przecież ta pierwsza piosenka leci najczęściej, kiedy albumu słuchamy ciągle od nowa, czasami nie docierając do końca, ale przynajmniej mając taki zamiar.  Jej wybór to pewnie strategiczna decyzja. Pierwsza piosena ma trudne zadanie – musi zachęcić słuchacza do posłuchania następnej. Z przepisami w książkach kucharskich jest pewnie tak samo. Musi być kolorowo, smacznie i niezbyt skomplikowanie. Plenty More zaczyna się sałatką z pomidorów i granata. Mienią się kolorami w glinianej miseczce. To ostatni moment, kiedy ostatnie dojrzałe pomidory leżą na straganach obok pierwszych granatów. A jeżeli Ottolenghi pisze, że rzadko przesadnie zachwyca się swoimi przepisami, ale ta sałątka łączy w sobie wszystko to co uwielbia.

_MG_4657

 Sałatka z pomidorów i granata (4 porcje)

kilka pomidorów o różnych kolorach i kształtach ( użyłam 3 dużych dojrzałych heirloom)

1 czerwona papryka

1 mała czerwona cebula lub 1/2 dużej

1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (allspice)

2 łyżeczki octu

2 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane

1, 5 łyżeczki melasy z granata (można zastąpić miodem lub pekmezem)

1/4 szklanki oliwy

1/2 łyżeczki soli

ziarna z 1 dużego granata

1 łyżka swieżych liści oregano

Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystko w dużej misce. W oddzielnej miseczce mieszamy razem oliwę, ocet, przyprawę allspice, melasę i 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanym sosem zalewamy pomidory i dobrze mieszamy. Przekładamy warzywa na nowy talerz, posypujemy ziarnami granata i listkami oregano. Skrapiamy oliwą i podajemy natychmiast.

Smacznego!

_MG_4669

10 thoughts on “Plenty More po raz pierwszy: sałatka z pomidorów i granata

  1. Andrzej Daszkiewicz

    Allspice to ziele angielskie :)

  2. Która książkę yotama najbardziej polecasz? ;)

  3. Ja tez mam wszystkie ksiazki Yotama :) Ostatnio wlasnie kupilam te, o ktorej piszesz. I nie uwierzysz ale wlasnie salatke z pomidorow i granatu mialam przygotowac jako pierwsza… :)

  4. Kasia Sanchez

    A ja jestem świeżynką w świecie Ottolenghiego, ale rzuca mnie na kolana… Mam pytanie odnośnie widocznego chleba – czy to klasyczny tartine? Bo dziury ma piękne ciabattowe. Zdradzisz coto za chleb? Pozdrawiam serdecznie!

  5. niektórzy po prostu potrafią czarować i Yotam Ottolenghi z pewnością należy do takich osób

  6. pyszna sałatka! nie miałam świeżego oregano tylko miętę plus miód zamiast melasy i dało radę :)

  7. Thanks designed for sharing such a pleasant idea, paragraph is good, thats why i hafe read it fully

  8. ojciec zdrowej rodziny

    czy pani wie ile to jest pol lyzeczki soli?
    to jest tygodniowa dawka soli dla doroslego czlowieka.
    a pani chce zebysmy my to zjedli jednorazowo w czteroosobowej rodzinie.

  9. […] “Plenty More” Pomegranate Salad via Gotuje, Bo Lubi […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>